Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

GDO’lu mısır ve soyaya resmi izin! « Geri

eposta E-posta 21.06.2010'de eklendi.
GDO’lu mısır ve soyaya resmi izin! Tarım Bakanlığı, çok tartışılan GDO yönetmeliğinde birkez daha değişiklik yaptı. GDO’lu mısır ve soya resmi izinle Türkiye'de...!

Türkiye 2009 Ekim’inde yayınlanan yönetmelikten sonra “Var mı yok mu” diye tartışılan GDO’lu ürünlere resmi olarak kapılarını açtı. Genetiği değiştirilmiş 16 çeşit mısır ve üç çeşit soyanın gıda ve yem amaçlı kullanılabileceğine karar verildi.

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) için uygunluk denetimi yapan bilimsel komite, iki önemli karar aldı. İlk kararla, bir ürünün GDO’lu sayılabilmesi için öngörülen eşik değer belirlendi. Eşik değer, Avrupa Birliği’nin kabul ettiği binde 9 oldu.

Eşik değeri aşan oranda GDO içeren ürünlerde bu durum etikette belirtilecek. Binde 9′un altında GDO içeren ürünlerde ise etiketleme zorunluluğu yok. Komite, aynı kararda, genetiği değiştirilmiş üç çeşit soyanın gıda ve yem amaçlı kullanımında risk olmadığına hükmetti.



Bilimsel komitenin diğer kararı ise 17 çeşit genetiği değiştirilmiş mısırla ilgili sonuçları içeriyor. Komite, genetik olarak değiştirilmiş T25 kodlu mısır için uygunluk vermedi.

Ancak diğer 16 mısır çeşidinin 12’si yem ve gıda, dördü ise sadece yem amaçlı kullanılabilecek. Kararı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da onayladı.

Karar, bazı tartışmalara da yol açacak gibi görünüyor. Uzmanlar, komitenin yeterli ve gerekli incelemeyi yapmadığını öne sürüyor ve Avrupa Birliği’nin onay verdiği genetiği değiştirilmiş türlere otomatik bir onay verildiğini savunuyor.

Karardaki bir ayrıntıya da dikkat çekiliyor. Bilimsel komite, onay verdiği genetiği değiştirilmiş mısır türlerinin konserve, un, irmik ve mamulleri gibi doğrudan tüketim dışında kullanılmasını risksiz buldu. Uzmanlar, bu ürünlerde kullanımın ne tür riskler içerdiğinin açıklanması gerektiğini vurguluyor. (EurActiv)
  • Bu haber için yorumlar (2 adet)

    • Ocak 11 2013

      Mualla ulusoy

      Mualla ulusoy

      Ben,senelerdir gdo lu urunlere karsi cikiyorum ve karsi cikanlari da destekliyorum,ama bildigim bir sey var ki bu gdo lu urunleri serbest birakanlar para dan ziyade bir koyun surusu yetistirmek istiyorlar (herkesin kafasina yonetecekleri chip takamadiklari icin) duymasin,dusunmesin,konusmasin,itaat etsin, bu uluslar arasi bir politika gibi geliyor eger kisiler bu sekilde mutlu olacak sa da yapailacak bir sey yok diye dusunuyorum
    • Şubat 26 2012

      mustafa ugur

      mustafa ugur

      Turkiye bunu yapmakla cok buyuk bir hata yapti! Turk halkinin genetigi 20 sene sonra degisecek ve bu soyumuzun sonu demektir! Buna imza atan butun insanlari kiniyorum! Buradan herkese seslenmek istiyorum GDO'lu gidalardan uzak durun! Bunlar bizi yavas yavas hasta yapacak ve hastaliga cok hizli yakalanacagiz!
    • Geri 1 İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

GDO’lu mısır ve soyaya resmi izin!

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

GDO’lu mısır ve soyaya resmi izin!