Dalak dolması tarifi
  • Malzemeler

    • 4 büyük koyun dalağı
    • 100 gram katı yağ
    • 1 su bardağı pirinç
    • 1 orta boy kuru soğan
    • 1 çay kaşığı yenibahar
    • 1 çay kaşığı tarçın
    • Dolmalık fıstık üzüm
    • Kızartmak için
    • 1 yumurta
    • 1 su bardağı un
    • 2 su bardağı sıvı yağ
  • Yapılışı

    1. Dalaklar çiğken, bir tarafı kesilerek parmağımızın yardımıyla içi boşaltılır. Boşaltılan iç bir tarafta bekletilir. İç pilavı pişirmek için fıstık ve soğan katı yağ ile kavrulur. Pirinç ilave edilir, onu da kavurduktan sonra baharatı, üzümü, yeterince tuzu ilave edilip, 1 bardak soğuk su eklenerek kısık ateşte pişirilir. Kapak açık bırakılarak soğutulur. Az pişmiş pilav kestiğimiz küçük delikten aşırı olmamak şartıyla dalakların içine doldurulur. Derin bir tencerede piştiğine emin olana kadar haşlanır. Şişen ve haşlanan dalaklar soğumak üzere bir yere alınır. İyice soğuduğundan emin olduktan sonra dikey kalın dilimler halinde kesilir. Önce una, sonra yumurtaya batırılarak kızartılır. Ayırdığımız içi haşladığımız suya ekliyerek bir çorba elde edebiliriz. Dalakları haşlarken içlerinden dökülen pirinç ve üzüm çorbaya dengeli bir kıvam verecektir. (Çorbayı içerken sirkeli sarımsak tavsiye edilir. Rengi siyah olur. Özelliği budur.) Afiyet olsun!