Şambali tarifi
  • Malzemeler

    • 2 Su bardağı irmik
    • ¾ su bardağı yoğurt
    • ¾ Su bardağı şeker
    • 1 Çay kaşığı karbonat
    • 1 Çay kaşığı kabartma tozu
    • 1 Yemek kaşığı pekmez
    • Şerbet için
    • 2 su bardağı şeker
    • 2 su bardağı su
    • Çeyrek limon dilimi
  • Yapılışı

    1. Öncelikle bir kap içerisine irmik,şeker,karbonat ve kabartma tozu ilave edilir.Kuru malzemeler bir karıştırılıp yoğurt eklenir.

      Sürekli karıştıra karıştıra yaklaşık 5 dakika akıcı gevşek bir kıvam almasını sağlıyoruz.

      Hamura 1 yemek kaşığı pekmezde ilave ediyoruz.Hem renk için hemde biraz daha sulanması için gerekli.

      Yağlanan borcama döküp düzleyelim.1-2
      saat buzdolabında dinlendirin.Akşamdan yapıp sabahleyinde pişirebilirsiniz.

      Şerbeti içinse tencereye su ve şekeri ilave edin.Çeyrek limon diliminide hafif sıkıp içine ilave edin.Kaynatmaya başlayın.

      Bu arada dolaptan çıkardığınız şambalimizi çıkaralım.Şambali şeklinde bıçakla kesikler çizelim.Sonra tuzsuz kabuğu soyulmuş bademleri veya tuzsuz fıstığı dizelim.
      175 derecede 20-25 dakika pişirin.

      Fırından aldıktan sonra izleri belli olan yerden bıçakla bir daha kesin.

      Pişen tatlının ilk sıcağı geçince soğuk şerbet dökülün.Şerbeti çekene kadar dinlendirin.