Ağzı açık börek tarifi
  • Malzemeler

    • 1 kg un
    • ½ çay bardağı yağ
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • Limonun suyu ya da iki kaşık sirke
    • 1 kg yağsız, çifte çekilmiş kıyma
    • 2 orta boy soğan rendesi
    • 2 yemek kaşığı pul biber
    • 1 tatlı kaşığı karışık baharat
    • 1 yumurta
    • 2 yemek kaşığı un
    • 2 su bardağı sadeyağ Tuz
  • Yapılışı

    1. Undan bir tabak ayrılarak geri kalanı bir tepsiye boşaltılır. Ortası açılarak biraz tuz, yarım limonun suyu (yahut iki kaşık sirke) ve biraz su ilave edilerek hamur yoğrulur. Yoğrulan hamurun kıvamı kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Küçük bir tabağa biraz yağ konulur, el batırılarak hamur yağla
      yoğrulur.

      Diğer bir tabağa kıyma konulur. Rendelenmiş kuru soğan, tuz, baharat, kırmızı biber, bir
      yumurta, ve iki yemek kaşığı un ilave edilerek iyice karıştırılır. Hamurlar çok iri ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır ve un yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, üzerine parmakla biraz su sürülür.

      Kıymadan erik büyüklüğünde parçalar alınarak el yardımıyla elle sulandırılarak üzerine yayılır, ve kenarları çirtik yapılarak kapatılır. önce kıymalı tarafı yağa gelmek üzere iki taraflı kızartılır. Cacık veya bostanayla yenir.

      Kaynak: Tandırlıktan Gelen Lezzet /
      Lütfiye AKALIN