Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Bebeklerde Pişik « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Bebeklerde Pişik Cildin bebek beziyle temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve tahrişe pişik adı verilir. Bebeğinizin poposu kırmızı ve iltihaplı olur, bez bölgesinin çevresinde kabarık şişlikler görülür. Bebeğiniz, sorunun ne olduğunu size kelimelerle anlatamayacağı için duyduğu rahatsızlığı, özellikle bez değiştirirken ağlayarak ve huzursuzluk göstererek ifade eder. Gereken önlem derhal alınırsa, bu rahatsızlık herhangi bir iz bırakmadan ortadan kaybolur.

Pişiğin nedenleri nedir?

1. Hijyen eksikliği – bezin yeterince sık değiştirilmemesi, kalitesiz bez kullanılması, cildin tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalması. Emiciliği yüksek olan kaliteli bezlerin kullanılması bu nedenle çok önemlidir.
2. Sıvı dışkılar – dışkıları sıvı kıvamında çıkan bebeklerde pişik durumu daha sık ve genellikle daha şiddetli yaşanır.
3. Yetersiz temizlik – idrar ve dışkı kalıntılarının cildi rahatsız etmeyi sürdürmesi.


4. Cildi kurutan ve tahriş eden sabunların kullanılması, özellikle cildin sabundan sonra iyi durulanmaması.
5. Diş çıkarma – bebeğin bu süreçte ateşi yükselir ve yüksek ateş uyku bozukluklarına, iştahsızlığa, bağırsak hareketlerinde değişikliğe yol açabilir.
6. Anne sütünden biberona geçilmesi – dışkının yapısı, asit değeri ve bakteri içeriği değişir.İdrarı parçalayan bakteriler alkali ortamda çok daha kolay çoğalırlar, biberonla beslenen bebeklerin kakaları anne sütü ile beslenenlerin aksine daha fazla alkali içerir.
7. Katı yiyeceklerin tüketilmeye başlanması – bağırsak hareketlerinin miktarı değişir.
8. Hastalıklar (örneğin ağızda, bronşlarda, ortakulakta, böbreklerde, sindirim sisteminde vb. iltihaplanma) – bebeğin vücut sıcaklığı yükselir ve bağışıklık sistemi zayıflar.
9. Antibiyotik tedavisi – antibiyotikler organizmadaki bakteri florasına zarar verdiğinden mantarsı enfeksiyonların meydana gelmesini kolaylaştırır.
10. Sıcaklığı daha yüksek ortam sıcaklıklarında cilt daha kolay tahriş olur.

Bebeği pişikten nasıl korumalı?

Ne kadar hassas olursa olsun, bebeğin cildinde enfeksiyonlara karşı koymasını sağlayan doğal korunma sistemi bulunur. Sizin göreviniz, gerekli cilt bakımının uygulanmasıdır. Bebeğinizin sağlıklı cilt gelişimi için;

Kullandığınız hazır bezin sürekli kuru olmasına dikkat edin. Eğer bez ıslak ise hemen değiştirin.
İdrarı bebeğinizin cildinden hızla uzaklaştırıp içeride hapseden ürünler kullanın, çünkü idrarla sürekli temas halinde olan ve bu sebepten dolayı nemli kalan ciltte pişik olmama olasılığı artar.
Bebeğin altındaki kızarıklığı görür görmez, burasını ılık suyla yıkayın ve tamamen kurulayın, daha sonra çinko oksitli kremlerden bolca sürün. Böylece idrarın deriyi tahriş etmesi önlenir.
Bebeğin altını sık sık değiştirin, her iki üç saatte bir ve ayrıca da her dışkı yaptıktan sonra temizce yıkayın. Talk pudrası sürmeyin, ıslanınca deriyi tahriş eder. Talk pudrası zamanla sertleşip deriye zarar verir.

Prof. Dr. Haluk Çokuğraş


Kaynak Bebek.com
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Bebeklerde Pişik

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Bebeklerde Pişik