Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Boyun ağrısı, boynumuzu bükmesin « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Boyun ağrısı, boynumuzu bükmesin Anatomik ve fizyolojik görevleri itibarıyla zengin içerikli özdeyişler türetilmiştir boyun adına. "Boyun borcu", "vebali boynuna", bunlardan sadece birkaçıdır.

Boynumuz, 7 kiloya varan kafamızı taşır, bu nedenle sık kafa yorarız taşınan bu yüke. Aslında ayrıcalıktır böyle önemli bir organı yüklenmek. Boşu neyse ama her baba yiğidin harcı değildir içi dolu kafa taşımak!

7 delikli tokmak, haşmetle sallanır 7 omurlu boyun üzerinde. Eski ya da yeni efsanelerin çoğunda gerçektir 7 rakamına itibar. Hani bugün haftanın 7. günü tam "kafamız boşalsın" der iken, paylaştıklarımız ile paylaşmadıklarımız arasındaki farkı kapatmaya çalıştığımız gibi.

Çekmeyenimiz ya da duymayanımız yok gibidir boyun ağrısını. Kimi yerde acı, kimi yerde kasılma, kimi zamanda tutulma diye dile getirilir boyun ağrısı. Anında kurtuluş reçeteleri yazılır dost meclislerinde ve bunların çoğu naif ve zararsız olduğundan tarafımızca hoş görülür. Ancak kimi zaman, hızını kesemediğimiz gönüllü "masaj ustaları" sahneye çıkar ki, işte bu durumlarda; "Dur orada kardeş!" demek zorunda kalırız.


Boyun ağrısı en sık ensede dile getirilir. Ancak, omuz ve kollara yayılan şekilleri de az değildir. Hatta göğse yayılan türleri de vardır ki bu, olası kalp ve akciğer hastalıkları nedeniyle kişiyi endişe içinde bırakır.

MEMURLARIN ÇİLESİ
Büro çalışanları ön planda etkilenir. Özellikle bilgisayar karşısında pozisyon bulma çabaları soruna zemin hazırlar. Gündelik var oluşun dolaysız sorunları adına yaşanan üzüntü, gerginlik ve benzeri karamsarlıklar yani memur olmanın bedelleri boyun ağrısını tetikler.

Boyun ağrısının kadınlarda daha sık olduğunu söyler istatistikler. Gerekçelendirmek için de kadınlığa dair narinlik, ruhsal alınganlık vb. nedenler ileri sürerler. Bence pek inandırıcı değil. Aslında gerçek; kadını ezen ataerkil düzendir. Hakikat ise cinsel ayrımcılıktır!
Boyun ağrısı, çok kez ağırlık olarak ifade edilir. Enseden gelir ve kafanın arka kısmına yayılır. Omuz ve sırta da yayılabilir. Daha ciddi olanları kol, el ve parmaklara kadar uzanır. Bu durum parmaklarda uyuşmaya neden olabilir ki biz bunu, boyun fıtığına yönelik bir işaret olarak kabul ederiz.

7 omuru yani iskeletiyle boynumuz eğridir. Bu eğrilik, başımızı dik tutmak ve hareketlerine kolaylık sağlamak için şarttır. Şu ya da bu nedenle eğrilik kaybolur, düzleşme ortaya çıkarsa boyun kaslarımız kasılır. Ve bu kasılmaya bağlı olarak boyun ağrısından söz edilir.
Boyun omurları, omurlar arasındaki yastıkçıklar, omurları bağlayan kaslar ve omurlar arasındaki omuriliğe ait tüm olumsuzluklar, boyun ağrısına neden olurlar. Adı geçen yerlere göre de farklı karakterde ağrılar oluşur.

KÖTÜ DURUŞ
Belimiz için olduğu kadar boynumuz için de düzenli duruş çok önemlidir. Masa başında yan oturuşlar, bilgisayar ekranına kilitlenmeler, başı enseye germeler, baş önde yürüyüşler, kötü duruşlar olup; boyun ağrısına neden olurlar. Bu tür davranışlardan sakının. Çalışma ortamınızda belirli aralıklarla pozisyon değiştirin. Boyunda düzleşme diye tanımladığımız sorunların büyük bir kısmı ne yazık ki bu pozisyon hatalarından ileri gelmektedir.

BOYUN FITIĞI
Boyun ağrıları içinde en önemlisi ve dramatik seyirli olanı boyun fıtığıdır. Burada omurilik soğanına baskı söz konusu olduğundan ilgili sinire ait kol ve parmaklarda his bozuklukları ortaya çıkabilir. El ve parmaklarda karıncalaşma, yanma ve uyuşma en sık dile getirilen yakınmalardır. Kesin tanı için boyun MRG çekilir. İlaç, istirahat ve fizik tedavi ile düzelmeyen durumlarda cerrahi müdahale olasılıkları değerlendirilir.
Artroz yani kireçlenme de boyun ağrılarına neden olur. Burada omurlar arasındaki yastıkçıklar ve kıkırdak yozlaşmıştır. Yani bu dokular, dirliğini ve işlevini yitirmiştir. Erken tanı ve tedavi ile önünü almak olasıdır. Bu nedenle kireçlenme tanısı üzerinde durulmalı, hafife alınmamalıdır.
Omurilik kanalının daralması, romatizma hastalıkları, boyun iskeletine ait tümörler, boyun ağrısı yapabilecek diğer nedenlerdir. Bunların kesin tanısı için tarafımızca bir dizi tetkik istenir.

Eski ya da yeni travma kökenli boyun ağrıları sık karşılaştığımız durumlardır. Bazen travmayı anımsamakta güçlük çekilir. Hatta boyun travması öyküsü bebeklik çağına kadar uzayabilir.
Nihayet stres nedeniyle oluşan boyun ağrıları vardır ki, stres yaratan olumsuz koşullar düzelmediği sürece onlar, inatçı ve tedaviye dirençlidir.

Boyun tutulması
Boyun tutulması, en sık görülen boyun rahatsızlığıdır. Terli vaziyette rüzgara maruz kalmak, ters bir hareket, klimaya doğrudan hedef olmak başlıca nedenleridir. Ağrıdan öte eziyeti son derece ıstırap vericidir. Tutulan boynu belirli bir yöne çevirmek neredeyse olanaksızdır. Bu durumlarda boyun kaslarını sıcak tutmak, kas gevşetici ilaç ve merhem kullanmak gerekebilir.

Ne yapmalı?
* Çalışırken mola ver
* Dik dur, dik otur
* İnce yastık kullan
* Telefonu omzunda sıkıştırma
* Spor yap

  • Bu haber için yorumlar (1 adet)

    • Haziran 29 2012

      çetin-sadak

      çetin-sadak

      Sevgili okuyucular. ilk boyun agğrısı çektiyinizde hemen doktora gidip röntgen çektirmeyin.boyuna daha çok zarar görür..boyun ağrısı için en iyi tedavi bence sabah kalkırken boyun ısınma haraketi yapın on ken yavaş yavaş öne arkaya daha sonra sağa sola haraket ettirin..sevgiler saygılar
    • Geri 1 İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Boyun ağrısı, boynumuzu bükmesin

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Boyun ağrısı, boynumuzu bükmesin