Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Yazın vazgeçilmez tadı! « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Yazın vazgeçilmez tadı! Afrika çöllerinin sıcağına serinlik getiren, yüzde 90'nı su olan bu mucizevi meyveyi ilk keşfeden Mısırlılar oldu. Karpuzun sonradan dünyaya yayılacak olan popülaritesinin temellerini, hiyerogliflerinde de onu sık sık kullanan Mısırlılar attı. Ölülerini gömerken etrafa karpuz çekirdeği saçma töreni, karpuzu ehlileştirip tarımına başlayan Mısırlılar için bir gelenek haline geldi.

Bu yuvarlak ve sempatik meyve, ticaret yolluyla gittiği Akdeniz ülkelerinde de rağbet gördü. Hindistan ve Çin'de, kavrulup tuzlanarak yenen karpuz çekirdekleri nefis bir parti yiyeceğine dönüştü. Kaptan Cook'un bu gezgin meyveyi Havai yerlilerine hediye etmesiyle, Amerika da karpuzla tanışmış oldu. Asıl vatanı Afrika olsa da tropikal bir meyve olan karpuz, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetişiyor. Özellikle Diyarbakır ve Adana’da yetişen karpuzlar, tadı ve rengiyle en sevilen karpuz türleri.

Bol sulu, kalın yeşil kabuklu, tatlı karpuz, kabakgillerin bir üyesi. Ağustos’ta en güzel günlerini yaşayan karpuzun hayali bile yaz sıcağında insanın içini ferahlatmaya yetiyor. Karpuzu bütün olarak alırken simetrik ve kabuğunun parlak olmasına dikkat edin ancak kabuk çok parlak olursa özel olarak parlatıldığından şüphelenmelisiniz. Karpuzun büyüklüğüne göre ağırlığı da artacaktır, o nedenle benzerleri içinde ağırlığı fazla olanı seçmeye bakın.



Karpuzun büyürken toprağa temas eden kısmı beyaza yakın, krem renkli olmalıdır. Aksi takdirde karpuz erken hasat edilmiş demektir. Erken hasat edilen karpuz tatsız olur ve az su içerir. Karpuza elinizle şöyle bir vurduğunuzda tok bir ses geliyorsa karpuz olgundur; boş bir ses geliyorsa da karpuz yeterince iyi değildir.

Kesilmiş karpuz alırken işiniz daha kolay: Çekirdekleri beyaza dönükse karpuz olgunlaşmamış demektir. Kırmızı etinde unlu bir görünümü varsa da karpuzun susuz olduğunu düşünebilirsiniz.

Karpuzu zencefille, portakal dilimleriyle ya da beyaz peynirle ikram edebilirsiniz. Sebze gibi pişirdiğinizde, geleneksel bir Afrika yemeği yapmış olursunuz. Son yıllarda sıkça karşımıza çıkan çiğ beslenme önerileri için en uygun malzemelerden biri olan karpuz, hem tatlı niyetine hem de başlı başına bir öğün olarak yiyebileceğiniz ender meyvelerden. Biraz buzla karıştırıldığında nefis bir sorbe oluverir.

Kavun, kivi ve karpuzu mutfak robotunda ezip biraz yoğurtla karıştırarak soğuk bir yaz çorbası hazırlayabilirsiniz. Serinletici bir yaz salatası için kırmızı soğan, sumak, tuz ve karabiberle küp küp doğranmış karpuzu karıştırabilirsiniz ancak servisten en fazla 15 dakika önce hazırlamalısınız.

Antalya'da kirece yatırılarak yapılan karpuz kabuğu reçeli, kendine has tadı ve rengiyle çok özel bir tat. Karpuz, badem, çikolata ve tarçınla yaptıkları puding İtalyanların en gözde tatlılarından biri. Sıra dışı bir ikram için biraz mısır nişastasıyla yumurta akını karıştırın. Karpuzun kırmızı etli kısmını küp şeklinde doğrayıp bu karışıma bulayın ve kızgın yağda kızartın. Kağıt havlunun üzerine alıp fazla yağını çektirdikten sonra üzerine pudra şekeri serperek ikram edin.

Her ne kadar soğuk yemek adetten olsa da karpuzu ilk kestiğinizde oda sıcaklığında olması daha iyi olur çünkü o andaki tadı soğuduktan sonra yakalamak zorlaşır. Aslında karpuza hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Keskin bir bıçakla kesip karpuz dilimini elinize aldığınızda, masanıza ulaşmak için tarih boyunca yaptığı zorlu yolculuğu düşünün ve keyfini çıkarın.

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Yazın vazgeçilmez tadı!

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Yazın vazgeçilmez tadı!