Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Sarsılmış bebek sendromu ölüme neden olabilir « Geri

eposta E-posta 21.10.2009'de eklendi.
Sarsılmış bebek sendromu ölüme neden olabilir Yorucu olan bebeğin ilk yaşlarında, öfkesine yenilen ebeveynlerin birçoğu bebeklerini kollarından tutarak sallarlar. Bu hata bebeği ölüme dahi götürecek sonuçlar doğurabilir.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reha Cengizlier 'Bebeklerin kollarından veya gövdelerinden tutulup sarsılmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir sendrom olan 'Sarsılmış Bebek Sendromu' ölümle dahi sonuçlanabilen beyinsel tahribata yol açabiliyor' uyarısında bulundu.

Sarsılmış bebek sendromu nedir?
Sarsılmış Bebek Sendromu, ebeveynlerin bebeklerini bilinçdışı sarsmaları sonucunda gelişir. Bebeklerin ölümüne dahi yol açan bu durum çocuklarda tamiri zor nörolojik (zihinsel) hasarlara neden olur.
Sarsılmış Bebek Sendromu'nun yarattığı hasarlar nelerdir?
- Beyin sarsıntısı
- Omurilik hasarı ve felci
- Körlük ya da göz bozukluğu
- Çeşitli felçler


- Normal gelişimde gecikme, motor gelişimde problem.
- Kırık kemikler
- Çıkmalar
- Zeka geriliği

Sendrom neden olur?
Ebeveynlerin birçoğu bebeklerini kollarından ya da göğüslerinden tutarak sallarlar. Henüz boyun kasları güçlenmemiş bebeklerin başlarını kontrol etmekte zorlandığı bu dönemde sarsılmaları sonucunda beyin, kafatasının içerisinde öne arkaya hareket eder. Bu sarsılmalar daha yumuşak ve sıvımsı bir yapıda olan bebek beyninin kan damarlarının ve beyin hücrelerinin kopmasına neden olur. Bu durumda oluşan beyin kanamaları bebeğin ölümüne yol açabilir.

'Sarsılmış Bebek Sendromu'na yol açabilecek diğer durumları sıralamak gerekirse;
- Bebeği ya da küçük çocuğu sevmek maksadıyla sertçe ve üst üste havaya atıp tutmak,
- Çocuğu sırtta ya da omuzda taşırken jogging yapmak,
- Çocuk bir büyüğün dizinde ya da ayağında otururken zıplatmak ya da çocuk ile ata binmek,
- Ayak bileklerinden tutup çocuğu havada döndürmek,
- Çocuğu kollarından tutarak kendi etrafında döndürmek.
- Ağlama nöbeti sırasında çocuğu şiddetli şekilde ayakta sallamak.

Sarsılmış bebek sendromu nasıl anlaşılır?
Beyin ve gözaltı kanamaları en önemli bulgulardır. Hafif olan durumlar bulgu da vermeyeceği için doktorun doğru teşhisi koyabilmesi için durumun doğru olarak aktarılması çok önemlidir.

Sarsılmış bebek sendromu olan bebekler, kafa içi basınç artışına bağlı olarak apne, kasılmalar ya da koma haliyle sağlık kuruluşuna kaldırılır. Kafa içi basınç artışı, beyin ödemine ve tedavideki gecikmeye bağlıdır. Sarsma sonucu meydana geldiği için büyük ihtimalle kafa kırığı ya da travmaya ait diğer bulgular da bulunmayacağından travma öyküsünün doğru aktarılması hayati önem taşır.

Son veriler 'Sarsılmış Bebek Sendromu'na maruz kalan bebeklerin yaklaşık 3'te birinin öldüğü, 3'te birinin ağır nörolojik engelli olarak hayatına devam ettiği, 3'te birinin ise çok hafif bir şekilde, herhangi bir hasar olmadan atlatabildiğini gösteriyor.

- Eğer bebeğiniz durmadan ağlıyorsa ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Pek çok bebek yaşamının ilk yıllarında bol bol ağlar. Bunun normal olduğunu bilerek alışmaya çalışın.

- Eğer bebeği bilerek ya da istemeden sarstınızsa, korkmadan ve utanmadan onu bir sağlık kuruluşuna götürün.

Beyindeki bir kanama eğer doktorlara bebeği sarstığınızı söylerseniz tedavi edilebilir. Bu bebeğinizi daha sonra çıkabilecek birçok sorundan korur, hatta hayatını kurtarır.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Sarsılmış bebek sendromu ölüme neden olabilir

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Sarsılmış bebek sendromu ölüme neden olabilir