Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Hayat kaynağ su « Geri

eposta E-posta 22.03.2010'de eklendi.
Hayat kaynağ su Hayatın kaynağı olan su, sadece çevre için değil insan sağlığı için de vazgeçilmez öneme sahip temel elementlerden bir tanesi. Vücudumuzun yüzde 55-75'i, kanımızın ise yüzde 92'si sudan oluşuyor. Cildimizin ve vücudumuzun ihtiyacı olan nemi sağlayan su, aynı zamanda cildi güzelleştirip, canlandırıyor. Her sabah uyandığımızda içeceğimiz bir bardak oda sıcaklığındaki su vücudumuzu toksinlerden arındırıp, güne daha zinde bir başlangıç yapmamızı sağlar. Yine aynı şekilde uyumadan önce içeceğimiz bir bardak su da gece boyunca rahat uyumamızı sağlar.

Kokusuz, renksiz ve tatsız olan saf su, insan sağlığı açısından çok büyük bir öneme sahip olup, eksikliği birçok hastalığa, yokluğu ise ölüme dahi neden olmaktadır. Baş ağrısından, yorgunluğa; vücut ısısının düşmesinden, bilinç kaybına varıncaya kadar birçok sağlık sorununun ana kaynağı olan sudan, normal bir hayat sürdürmek için, her gün otalama 2 litre içmemiz gerekiyor. Her ne kadar yaşa, cinsiyete ve yaptığımız işe göre su ihtiyacımız farklılık gösterse de; vücudumuz suyu enerji gibi depolayamadığı için düzenli olarak her gün içmek zorundayız. Su ihtiyacımızı suyun yanı sıra çeşitli bitki çaylarından veya sulu meyve ve meyve sularından, sütten ve sebzelerden de karşılayabiliriz. Örneğin portakaldaki su oranı yüzde 87, salatalıktaki su oranı ise yüzde 95. Yine aynı şekilde marul, karpuz, brokoli yüzde 90'ın üstünde su ihtiva ederken; süt, havuç ve elma ise yüzde 80 sudan oluşuyor.



Her ne kadar günlük rutin içerisinde nefes almaya vakit dahi bulamasak da, her ne olursa olsun, yanımızda taşıyacağımız veya çalışma masamızın üzerine koyacağımız bir şişe su ile günlük su ihtiyacımızı zorlanmadan karşılayabiliriz. Özellikle diyet yaparken ve sıcak havalarda bol su içmemizde büyük yarar var. Su ile ilgili yaygın olarak bilinen "su zayıflatır" öngörüsü ise maalesef uzmanlar tarafından onaylanmıyor. Bilakis çok fazla içilen suyun bir süre sonra vücutta ödem yapabileceği uyarısında bulunuyorlar.Fazla içki tüketilen gün ve ertesinde ise uzmanlar özellikle bol su içilmesini salık veriyor. Çünkü kahve, çay ve alkol vücudumuzda ciddi oranda su kaybına neden oluyor. Bu nedenle alkol alarak kaybedilen suyun yeniden vücuda alınması gerekiyor.Suyun sertliği neden önemlidir, sert su nasıl anlaşılır...Suyun sertliği veya yumuşaklığı, içerisinde bulunan mineral miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. İçerisinde magnezyum ve kalsiyum daha fazla ise bu suyun sert olduğu anlamına gelir. Örneğin sert suyla yıkanan ellerde yumuşaklık hissedilmez. Yine aynı şeklide sert su ile yapılan kahve veya çayın tadı da yumuşak su ile yapılandan farklılık gösterir. Sert sular kireçlenmeye neden olur. Bu nedenle suyunuzun sert olup olmadığını en kolay çaydanlığınızın veya su ısıtıcınızın dibinde ve çevresinde kireç oluşup oluşmadığına bakarak anlayabilirsiniz.

Suyun PH değeri nedir?PH değeri; suyun asitlik veya bazlık durumunu gösterir. Aldığınız şişe suyun etiketi üzerinde yer alan PH değeri eğer 7'den küçük ise suyun asidik; büyük ise alkali (bazik) olduğunu gösterir. Ancak değer 7 ise bu suyun nötr olması anlamına gelir. Uzmanlara göre içtiğimiz suyun PH değerinin 6-8 arasında olması gerekiyor. Ancak suyun PH değeri düşük ise tadı acı olur ve içerisinde demir, bakır ve çinko gibi metal iyonların (toksin metallerin) oluşmasına; bu da sağlık sorunlarına neden olabilir. PH değeri fazla ise tadı daha çok sodaya benzerlik gösterir. Örneğin limonun PH değeri 2.5, kahvenin 5-6.5, sütün 6.2, biranın 4.5, deniz suyunun 8, çamaşır suyunun ise yaklaşık 13'tür.

Suyun sağlık açısından yararları
Bağışıklık sistemini güçlendirir
DNA yapısını korur
Hücreye oksijen verir
Yorgunluğu giderir
Cildi güzelleştirir, canlandırır, nemlendirir
Vücudun ve cildin ihtiyacı olan nemi sağlar
Vücuttaki zehirli atıkları dışarı atar
Hücre ve kas dokularını güçlendirir
Besinlerin sindirilmesini sağlar
Bağırsakları çalıştırır
Kabızlığı önler
Kanı sulandırır
Kasları güçlendirir
Ağız kuruluğunu giderir
Gerginliği ve stresi azaltır
Uykuyu düzenler

Susuzluğun insan sağlığına zararları
Vücut ısısı düşer
Kanser riskini artırır
Yorgunluk
Baş ağrısı
Hafıza kaybı
Kronik halsizlik
Ciltte kurulur
Fiziksel olarak performans düşüklüğü
Bayılma
Depresyon
Ölüm

Maden suları ve mineral değerleri

Yüzde 71'i suyla kaplı dünya yüzeyinde; okyanuslar, buzullar, nehirler, ırmaklar ve göller su kaynaklarımızı oluşturuyor. Suyun yanı sıra; su kadar önemli olan bir diğer doğal içecek ise maden suları. Maden suyu, çözünmüş katı maddenin 250 mg/I'den az olmadığı sulara verilen genel bir ad.
Sodadan tamamen farklı olarak yeraltı kaynak sularından elde edilen maden suyunun içerisinde demir, sodyum, bikarbonat, sülfat, kalsiyum, magnezyum, klorit, potasyum, çinko, florür, kobalt, bakır, manganez ve nitrat gibi sağlık açısından oldukça yararlı birçok mineral tuzlar, gaz ve elementler bulunuyor.
Sağlığımız açısından önemli bir mineral kaynağı olan doğal maden sularının içerisinde kalsiyum, demir, çinko ve florür gibi mineraller bulunuyor. Bu mineraller özellikle yaşlılar, çocuklar ve hamile kadınlar açısından hayati öneme sahip.
Her ne kadar vücut fonksiyonları için yararlı olsa da su gibi maden suyunun fazla alımı da vücut dengesini bozabilir. Bu nedenle uzmanlar günde ortalama 2 şişe maden suyunun sağlık açısından büyük yararı olduğunu belirtiyorlar.
Her ne kadar doğal maden suyu kaynakları bakımından büyük bir zenginlik gösterse de, Türkiye maalesef diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında maden suyu tüketiminde oldukça geri bir konumda bulunuyor.

Maden suyunun yararları
Menopoz döneminde kadınlardaki kemik erimesini engeller
İçerisinde bulunan mineraller vitaminlerin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar
Kalsiyum, demir, çinko ve florür gibi minerallerden dolayı özellikle gelişim çağındaki çocuklar için yararlıdır
Böbrek taşı oluşumunu engeller
Hamilelerde bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için yararlıdır
Kemik ve diş yapısını güçlendirir
Cildi güzelleştirir, kurumasını önler, canlılık katar
Düzenli kullanıldığında damar sertliğinde etkilidir
Kasların düzenli çalışmasını sağlar
Bağırsak ve mide rahatsızlıklarında etkilidir
Konsantrasyonu düzenler
Kan basıncını düzenler
Stresten kaynaklı olarak yaşanan ishali önler
Spor yapan kişiler kaybettikleri mineral ve tuzları maden suyu ile yeniden alabilirler
Prostat ve meme kanserini önleyicidir
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Hayat kaynağ su

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Hayat kaynağ su