Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Sağlık beslenmeyle başlar « Geri

eposta E-posta 22.03.2010'de eklendi.
Sağlık beslenmeyle başlar Hayatımızda en sağlıklı beslendiğimiz dönem belki de anne sütüyle beslendğimiz o ilk bebeklik dönemimizdi. Vücudumuz ve gelişimimiz için gerekli olan her şeyi tek bir besinden sağlıyorduk. Şimdilerde her birimiz sağlıklı beslenmek için bir yandan günlük gazetelerdeki haberleri bir yandan aylık dergilerin sağlıklı beslenme köşelerini, televizyon programlarını ve uzmanların yaptığı açıklamaları kaçırmamak için elimizden geleni yapıyoruz.Ama ne yaparsak yapalım hep birşeyler kaçırıyoruz... Bir gün 3 ayrı sebze ve 2 ayrı meyve yerken ertesi gün işte yaşadığımız bir krizden; bırakın meyve ve sebze yemeyi simit bile yiyecek vakit bulamıyoruz, yemek yemeyi unutuyoruz.

Yiyeceklerden gelen sağlık;Sağlıklı beslenme belki çok uzun bir yaşam vaat etmeyebilir bize ancak yaşadığımız hayatın kalitesini yükseltir. Bunun için tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde almalıyız. Yani vücudumuzun günlük ihtiyacı kadar vitamin, mineral, karbonhidrat ve protein.



Doymuş yağ oranı az olan yiyecekleri ve daha az kolesterol içeren yiyecekleri tercih etmeli ve bol lifli meyve ve sebze tüketimine de özen göstermeliyiz.Temel olarak sağlıklı beslenme için gerekli ürün gruplarını 4?e ayırabiliriz; Tahıllar Bu ürün grubunda makarna, pirinç, bulgur ve ekmek türünde tahıllı ürünler yer alır. Karbonhidrat içeren bu ürünler vücut için gerekli olan enerjiyi sağlar.

Sebze ve meyveler
Vücudun hastalıklara karşı savunma sisteminin oluşumunda büyük öneme sahip olan sebze ve meyveler içlerinde bulunan minerallerle sağlıklı bir cilt, diş ve kemik yapısı oluşumuna katkıda bulunurlar. Ayrıca içerdikleri vitaminlerle kalp-damar hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu bir görev üstlenirler. Aç karnına yenilmesi gereken meyvelerin içinde beyne enerji veren glikoz ise hazır halde bulunuyor.

Et ve et ürünleri

Etin, tavuğun ve balığın yanı sıra mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller ve yumurta da yer alıyor bu grupta. Protein içeren bu besin maddeleri vücudu mikroplara karşı korurken aynı zamanda vücuda zindelik de veriyor.

Süt ve süt ürünleri

Bu grupta süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir ve sütten yapılan ürünler yer alıyor. Bu besinler içerisindeki kalsiyum anne karnından itibaren kemiklerin oluşumunu sağlıyor. Özellikle kadınlardaki menopoz döneminde vücutta kalsiyum azalmaya başlar. Bu nedenle kadınların bu dönemlerinde çok daha fazla kalsiyum tüketmesi gerekir. En yüksek protein değeri et ve süt ürünlerinde olup bu ürünlere oranla daha az ise hububat çeşitlerinde bulunuyor.

Yağ ve şeker

Diğer ürün gruplarına göre daha az tüketilmesi gereken bu gıdalar karbonhidratlardan sonra enerji sağlayan en önemli ürün grubu. Yağları bileşimlerinde bulunan yağ asitlerine göre 3?e ayırabiliriz: Ayçiçek yağı, mısırözü yağı ve soya yağının yer aldığı çoklu doymamış yağ asitleri, zeytinyağının yer aldığı tekli doymamış yağ asitleri ve son olarak da tereyağı ve kuyrukyağının yer aldığı doymuş yağ asitleri. Bitkisel yağları kullanmak doymamış yağ oranının yüksek olması açısından daha sağlıklıdır.

Düzenli spor yaparak, sigara içmeyerek, alkol ve şeker tüketimine dikkat edip, dengeli ve sağlıklı beslenerek sağlıklı ve kaliteli bir hayat yaşamak mümkün. Bu nedenle de alışveriş yaparken kesinlikle aldığımız ürünlerin besin değerlerini etiketlerinden kontrol etmeliyiz.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Sağlık beslenmeyle başlar

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Sağlık beslenmeyle başlar