Afiyetle Logo

Yemek Tarifleri, Pratik ve Kolay Tarifler

Gözlükler tarihe karışıyor

Gözlükler tarihe karışıyor
  1. Lazerle göz ameliyatlarındaki en yeni teknoloji olan "wavefront" ile ileri derece miyoplarda bile çok yüksek başarı elde ediliyor. Üstelik bu yeni teknolojiyle sadece numara değil kornea yüzeyi hataları da düzeltiliyor.

    Lazerli miyop tedavisi 80’li yıllardan beri gözlüklerden ve lenslerden kurtulmak isteyen pek çok hastanın seçtiği bir yöntem. Hastaya acı vermeyen, anesteziye gerek duyulmayan ve çok kısa süren bu metot özellikle miyobu olan hastalar tarafından tercih ediliyor. Miyopla beraber, hipermetrop ve astigmat sorunları olanlar da artık lazer teknolojiyle gözlükten ve kontak lensten kurtuluyor.

    Bu operasyon birçok avantajına karşın bazı dikkat edilmesi gereken noktalar içeriyor. Belirli bir dereceden sonra ameliyat yapılamaması, çok yüksek hipermetroplarda istenilen başarının sınırlı olması lazerle göz ameliyatlarının olumsuz yönleri. Ancak lazer konusundaki son gelişme olan wavefront teknolojisi ile lazerle göz ameliyatlarındaki bu dezavantajlar ortadan kalkıyor.
    AcıbademGöz Göz Hastalıkları Uzmanı ve Medikal Direktörü Doç. Dr. Bozkurt Şener lazerle göz ameliyatlarındaki wavefront teknolojisiyle ilgili şunları söylüyor: "Bu yeni teknoloji sayesinde diğer gelişmiş lazer sistemlerinde gerek hekim gerekse hasta açısından yaşanan olumsuzluklar minimuma iniyor."

    İleri Derece Gözlerde Yüksek Başarı

    Uzun yıllardır uygulanan lazer teknolojisinde ameliyatlar lazer ışınının gözün üstünde küçük, hareketli bir nokta halinde dolaşması ile gerçekleştiriliyordu. "Flying Spot" denen bu yöntemde gözün üstünde dolaşarak şekil veren lazer ışığı boyu ne kadar küçükse ameliyat o kadar başarılı oluyor. İşte wavefront teknolojisinin en önemli avantajı da bu noktada saklı. En gelişmiş cihazlara göre 2 kat daha hızlı bir şekilde gözde tarama yapabiliyor.

    Doç. Dr. Şener bu özelliğin avantajlarını şöyle sıralıyor: "Lazerin gözün yüzeyinde tedavi süresi çok kısa olduğu için ameliyat uzun sürmüyor. Çok daha önemlisi bu kadar hızla çalışan sistemde tedavi çapı doktor tarafından gerekli görülen boyuta yükseltilebiliyor. Böylece diğer lazerlerin tedavi ederken kornea yüzeyinde tedavi yaptığı derinliğin çok daha aza inmesi sağlanabiliyor.”
    Bu özellik sayesinde eskiden 10 dereceye kadar miyop tedavi edilirken şimdi 15 dereceye kadar tedavi yapılıyor. Lazerle göz ameliyatlarının bir diğer olumsuz yönü ise gözün derecesinin yeniden büyüme riski. Wavefront teknolojisinin hız özelliği bu riski tamamen ortadan kaldırmasa da önemli ölçüde azaltıyor.

    Işık Saçılmalarına Son

    Gözdeki kusurlar sadece gözün numarası ile sınırlı değil. Gözün üstünde görülmeyen birtakım düzensizlikler var. Hasta her ne kadar bunu hissetmese de özellikle ameliyattan sonra birtakım sorunlar yaşayabiliyor. Doç. Dr. Şener son teknolojinin bu konuda sağladığı avantajlarla ilgili şunları söylüyor: "Lazerde sadece numarayı değil kornea yüzeyi hatalarını da düzeltebiliyoruz. Gözde saptanabilecek her tür detay bozukluk gideriliyor. Bu sayede özellikle geceleri göz bebeği genişlediği zaman sıkça rastlanan
    gece ışık saçılmaları, parlaklık değişmeleri, farlardan gelen yansımalar gibi etkenler ortadan kalkıyor."

    Hipermetrop Varsa

    Lazerli göz ameliyatlarında yaşanan sorunlardan biri hakiki optik merkezinin bulunamaması. Bu sebeple hastanın gözbebeğinin ortası optik merkez kabul ediliyordu. Oysa her hasta için optik merkez farklı. Özellikle hipermetroplarda gerçek optik merkezin net olarak saptanamaması büyük sorun oluşturuyordu. Doç. Dr. Şener wavefront teknolojisi ile hakiki optik merkezinin bulunabildiğine dikkat çekerek şöyle konuşuyor:
    “Bu durum hipermetroplarda 4-5 derece olan düzeltilebilirlik sınırını 8 -9’lara çıkartıyor. Zaten bu teknoloji ile sınırlar daha geniş. Astigmat 4-5 dereceden 6-7 derecelere kadar düzeltilebilirken miyopta 15 dereceye kadar çıkıyor. Kısacası Allegretto wavefront lazerle hasta göz numarasının yüzde 25 daha fazla düzelme şansı var.”

    Sorun Yaşanmıyor

    Wavefront Allegretto lazer, ameliyat sırasında da önemli bir avantaj sağlıyor. Ameliyat sırasında gözleri hareket ettirmek gibi hastaları endişelendiren bazı sorunlar bu lazer ile yaşanmıyor. Doç. Dr. Şener konuyla ilgili şunları söylüyor: "Hastanın tedavi sırasında gözünü oynatması problemdir. Bu teknoloji ile sorun kısmen de olsa giderildi. Bu sistem sayesinde hasta gözünü oynatsa bile lazer hastanın gözüyle birlikte hareket ediyor. Bu sistemle hastanın en ufak bir göz hareketi bile kolayca takip ediliyor."

    Kime Yapılıyor?

    Bu yeni lazer teknolojisiyle kornea yeniden şekillendiriliyor. -15 dioptriye kadar miyoplar, -6 dioptriye kadar astigmatlar +8 dioptriye kadar hipermetroplar wavefront lazer tedavisi olabiliyor. 18 yaşını dolduranlar, yapılan muayene ve tetkikler sonucunda göz yapısı ameliyata uygun bulunan kişiler, bu yöntemden yararlanabiliyor. İki gözün operasyon süresi 8-10 dakika sürüyor.

    İşlem sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmiyor. Operasyon sonrası 1-2 saat içinde görme yeteneğinin yüzde 70, ertesi gün yüzde yüzü kazanılıyor.

    Operasyon sonrası süreç de oldukça önemli. Ertesi gün doktor kontrolüne kadar göze dokunulmaması ve su değdirilmemesi gerekiyor. Bu
    yeni lazer teknolojisindeki uygulamalarda gözde kontakt lens ya da gözlük takıldığında düzelen kaymalar varsa, tedavi sonrasında da kayma düzelebiliyor. Bu teknolojiyle yapılan lazer tedavisi daha sonra ortaya çıkabilecek herhangi bir hastalığa (örneğin katarakt) tedavisine engel oluşturmuyor.

    Wavefront Teknolojisinin Avantajları

    - Yeni lazer sisteminde, yüksek numaralı hastalar çok daha başarılı tedavi edilebiliyor.

    - Miyoplar için 15 derece, hipermetroplar için 8 derece ve astigmatlar için 6 dereceye kadar yüksek başarı şansı var. Özellikle bugüne kadar çok başarılı olunamayan hipermetrop hastalarda numaranın tamamen düzelme şansı çok yüksek.

    - Allegretto lazer, çok gelişmiş bir teknolojiye sahip olduğu için tedavi süresini de çok kısaltıyor.

    - Birçok teknik özelliğe sahip olan Allegretto lazer, tedavi edilen hastanın göz özelliklerine göre programlanabiliyor.

    - Gece ışık dağılmaları (gece araba farlarının gözü aşırı kamaştırması gibi) şikayetleri bu teknoloji ile tamamen ortadan kalkabiliyor.

    Doç Dr. Bozkurt ŞENER

    "Bu yeni teknoloji ile sınırlar daha geniş. Astigmat 4-5 dereceden 6 -7 derecelere kadar düzeltilebilirken miyopta 15 dereceye kadar çıkıyor. Kısacası Allegretto wavefront lazerle hastanın göz numarasının yüzde 25 daha fazla düzelme şansı var."


    1981’de İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1984’te Göz Hastalıkları Uzmanı oldu. 1992’de Türkiye’ye lazerli miyop ameliyatlarını getirdi. AcıbademGöz Medikal Direktörü olarak görev yapıyor.








Beslenme ve Yaşam Haberleri

Mikro yeşillikleri nerden alalım?

Mikro yeşillikleri nerden alalım?

Mikro yeşillikler satan yerler, genellikle organik pazarlarda, sağlıklı gıda dükkanlarında veya online platformlarda bulunabilir. İşte mikro yeşillikler satan bazı yerler: Organik Pazarlar ve Tarım

Mikro bitkiler sağlık deposu

Mikro bitkiler sağlık deposu

Mikro yeşillikler, yani mikro bitkiler, tohumlarının çimlenmesinden birkaç gün sonra hasat edilen küçük, genç bitkilerdir. Bu yeşillikler, özellikle son yıllarda sağlık ve beslenme dünyasında popüler

Kıbrısın lezzeti Lefkeli sandviççisi

Kıbrısın lezzeti Lefkeli sandviççisi

Hilmi Lefkeli, Kıbrıs'ta özellikle sandviçleriyle tanınan bir isimdir. Kıbrıs'ın lezzetli sokak yemeklerinden biri olan sandviçleriyle ünlüdür. Çeşitli malzemelerle hazırladığı ve her damak zevkine hi

Gastronomini dünyasının yıldızı Massimo Bottura

Gastronomini dünyasının yıldızı Massimo Bottura

Ünlü İtalyan şef Massimo Bottura, gastronomi dünyasında en çok bilinen isimlerden biridir. Hem İtalya'da hem de dünya çapında tanınan Bottura, Osteria Francescana adlı restoranıyla büyük bir üne kavuş

Ünlü şef Hüseyin Özer

Ünlü şef Hüseyin Özer

Hüseyin Özer, Türk televizyon dünyasında tanınan ve sevilen bir şef ve televizyon kişiliğidir. Özellikle yemek tarifleri ve mutfakla ilgili programlarıyla geniş bir izleyici kitlesine hitap etmiştir.

Kırıntı Restoran: Lezzetin ve Samimiyetin Buluşma Noktası

Kırıntı Restoran: Lezzetin ve Samimiyetin Buluşma Noktası

İstanbul’un en bilinen restoranlarından biri olan Kırıntı, lezzetli yemekleri ve sıcak atmosferiyle yıllardır misafirlerini ağırlıyor. 1981 yılında kurulan restoran, Türkiye’yi ilk kez "American Diner

Hayfene Baharat: Gelenekten Gelen Lezzet

Hayfene Baharat: Gelenekten Gelen Lezzet

Hayfene Baharat: Gelenekten Gelen Lezzet Baharat, insanlık tarihinin en eski ve en değerli ticaret ürünlerinden biridir. Türk mutfağının vazgeçilmez unsurlarından biri olan baharatlar, yüzyıllardır y

Almanya’da Bulunmayan Türk Yiyecekleri

Almanya’da Bulunmayan Türk Yiyecekleri

Türk mutfağı, geniş lezzet yelpazesiyle dünya çapında büyük ilgi görse de, Almanya’da yaşayan Türkler ve Türk mutfağını sevenler bazı geleneksel yiyecekleri bulmakta zorlanabiliyor. Almanya’daki büyük

Türk hava yollarında en beğenilen nefis lezzetler

Türk hava yollarında en beğenilen nefis lezzetler

Türk Hava Yolları (THY), uçak içi yemekleri konusunda en çok beğenilen havayollarından biri olarak öne çıkıyor. Yolcuların favorileri arasında hem geleneksel Türk mutfağından hem de uluslararası mutfa

Beyti Restoran: Türk Mutfağının Efsaneleşen İsmi

Beyti Restoran: Türk Mutfağının Efsaneleşen İsmi

İstanbul'un en köklü ve prestijli restoranlarından biri olan Beyti, 1945 yılından bu yana Türk mutfağının en özel lezzetlerini sunmaya devam ediyor. Adını, kurucusu Beyti Güler’den alan bu efsane rest