Fava
-
Malzemeler
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 adet limon
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 1/2 çay kaşığı şeker
- 1/4 bağ dere otu
- 1 adet havuç
- 250 gram kuru bakla
- 1 adet kereviz
-
Yapılışı
- Baklaları (Bir gece önceden ıslatılmış)yıkadıktan sonra bir tencereye koyup, üzerine 4-5 cm aşacak kadar su koyun. Zeytinyağının 2 çorba kaşığını ayırın. Soğanı, havucu (küp şeklinde doğranmış), kerevizi (küp şeklinde doğranmış), kalan zeytinyağını , tuz ve şekeri baklaların bulunduğu tencereye koyun. Harlı ateşte bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Baklalar yumuşayınca tencereyi ateşten alın. Havuç ve soğanı içinden çıkarın. Kalan malzemeyi bir blendırdan geçirip, bir kaba alın. Limon suyunu ve ince kıyılmış dereotunu (bir iki dalı süsleme için ayırın) ilave edin. İyice karıştırın. Malzemeyi tekrar tencereye aktarın. Gerekirse biraz su ilave edin. Tencereyi yeniden ateşe koyup, bir taşım kaynatın. Ateşten alıp, bir kenarda ılınmaya bırakın. Favayı ılıkken tabaklara koyun. Bir kenarda soğumaya bırakın. Soğuyunca, ayırdığınız 2 çorba kaşığı zeytinyağını kaşıkla üzerlerine gezdirin. Kırmızıbiberi serpin. Tabakları kalan dereotu dalları ile süsleyip, soğuk olarak servis yapın.