Hünkar Beğendi tarifi
  • Malzemeler

    • Beğendi için
    • 5 adet orta boy patlıcan
    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 2 yemek kaşığı un
    • 1 su bardağı süt
    • 1 çay kaşığı tuz ve karabiber
    • Yarım limon
    • Yahnisi için
    • 750 gram kuşbaşı dana ya da kuzu eti
    • 2 adet kuru soğan
    • 2 adet domates ya da 1 yemek kaşığı salça
    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 çay kaşığı tuz ve karabiber
  • Yapılışı

    1. Önce kuru soğanları yemeklik doğrayın, domatesi rendeleyin, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve kuşbaşı etleri bu malzemeyle karıştırın. Tuzunu ve karabiberini ekip, suyunu koyun ve etler yumuşayıncaya dek pişirin. (Orta, hatta kısık ateşte).

      Etler pişerken, beğendiyi hazırlamaya geçin. Varsa közlematikte ocak üzerinde ya da mangalda patlıcanları közleyin.(Kabukları soyulmadan közlenir.) Bir seçenek de tepsiye kağıt yayıp, patlıcanları fırında pişirmektir.

      Patlıcanlar iyice yumuşak olunca, akan su altında kabuklarını soyun ve kararmamaları için limonla ovun.

      Başka bir tencerede tereyağını eritin, unu pembeleşinceye dek kavurun. Çatalla ezerek püre haline getirdiğiniz patlıcanları katın. 10 dakika kadar sürekli karıştırarak, orta ateşte pişirin. Tuzunu, karabiberini serpip, ateşten alın.

      Servis için önce tabaklara beğendiyi paylaştırın. Sonra üzerlerine birer kepçe yahniden koyun. Nefis bir iftar yemeği oldu. Afiyet olsun.