Peynirli niyokki tarifi
  • Malzemeler

    • 1 kg sarı patates
    • 300 gram un
    • 1 adet Yumurta
    • 50 gram kaşar peyniri
    • 50 gram eritme peyniri
    • 50 gram Erzincan tulum peyniri
    • 50 gram sert beyaz peynir
    • 40 gram tereyağı
    • 8 adet Ada çayı yaprağı
    • yeterince tuz ve biber
  • Yapılışı

    1. Patatesleri kaynar tuzlu suda 30 dk. kadar haşlayın. Süzerek sudan alıp soğutmadan kabuklarını soyun.
      Patatesleri püre makinesinden geçirip ezin. Yumurta ve 100 gr. un ilave edin. ½ tatlı kaşığı tuz ilave edip ezerek karıştırın. Karıştırmaya devam ederken geri kalan unu azar azar ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
      Yaptığınız hamuru 3 veya 4 parçaya bölün. Yuvarlayarak bir santim kalınlığında şeritler yapın. Bu şeritlerden iki santimlik parçalar kesin ve üzerini çatalla çizin.
      Bu patates köftelerini 3 litre kaynar tuzlu suda haşlayın.
      Bu arada tulum peynirini ufalayın ve diğer peynirleri rendenin ince tarafında rendeleyin ve bu peynir karışımını hazır bekletin.
      Haşlanan köfteler (Niyokki’ler) 2 – 3 dk. içinde suyun üzerine çıkacaktır. Suyun üzerine çıkanları,hemen süzerek sudan alın.
      Bu arada tereyağını tavada kızdırıp içine adaçayı yapraklarını atıp karıştırın.
      Önceden ısıtılmış tabaklara Niyokkileri taksim edip üzerine hazırladığınız peynir karışımından serpin. Peynirlerin üzerine kızgın adaçaylı tereyağını gezdirin.
      Tuzunu biberini ekip sıcak sıcak ikram edin. Afiyet olsun.