Patatesli Börek tarifi
  • Malzemeler

    • 60 gram yağ
    • 1 adet orta boy soğan
    • 4 adet haşlanmış patates
    • 100 gram salam veya 3-4 adet sosis
    • 1 adet yumurta sarısı
    • 3 adet yufka
    • Üzeri içinsusam veya haşhaş tohumu
    • 1/2 demet maydanoz
  • Yapılışı

    1. Haşlanmış patatesleri soyup, rendeleyelim. Soğanı küp doğrayıp, yarım çorba kaşığı eritilmiş yağ ile hafifçe pembeleştirelim. Patates rendesi ve salamları, kıyılmış yarım demet maydanozu, tuzu ve karabiberi ilave edip karıştıralım. İlk yufkayı düz bir zemine serip, üzerine fırça yardımıyla eritilmiş yağı sürerek, ilk yufkanın üzerine 2. ve 3. yufkaların aralarına yine eritilmiş yağı sürerek üst üste serelim. Kat kat olan yufkaları, 8 eşit üçgen şeklinde (sigara böreği yufkası gibi) keselim. Üçgenlerin geniş kenarına hazırladığımız içten bir miktar koyalım. Yanlarını çok hafif içe doğru döndürüp, gevşek bir rulo halinde saralım. Börekleri bir kevgire dizelim. Üzerlerine su gezdirelim.
      Tepsiyi buzluğa yerleştirelim. Buzlukta donana dek bekletelim. Buzluktan çıkardıktan sonra çözülmeden üzerine yumurtanın sarısını bir fırça yardımıyla sürelim. Üzerine susam serpelim. Önceden ısıtılmış 230 derecedeki fırında böreklerin altı üstü kızarana dek pişirelim. Sıcak sıcak servis yapalım.
      Not: Börekler pişer pişmez fırından çıkarın yoksa çıtırlıklarını kaybederler. Böreği buzlukta uzun süre pişirmeden saklayabilirsiniz.