Kaynana Ağlatan Domates Çorbası Yazdır « Afiyetle.com Tarifleri

Kaynana Ağlatan Domates Çorbası tarifi
  • Malzemeler

    • 9-10 adet iri olgun domates
    • 1 bütün iri baş sarımsak
    • 1 dolu çorba kaşığı un
    • 3/4 lt su
    • 2 kesme şeker
    • 1 bardak süt
    • Taze fesleğen
    • Tuz
    • Karabiber
    • Zeytin yağı
  • Yapılışı

    1. Tarihçe:

      Dünyanın en saygın havayollarından birinin Okyanusya Kıtası Yeme İçme Servis (Catering) Müdürü olan müstakbel kayınvalidem tattığında, kızının bu kadar güzel yemek pişirebilen bir erkekle beraber olmasından ötürü göz yaşlarına hakim olamamıştı.

      Domatesleri ikiye bölün, kök diplerini ve çekirdeklerini temizleyin. Baş sarımsağı üstünden (kök tarafından kesmeyin çünkü sarımsakların kabuklariyla birlikte bir arada kalması önemli) bütün dişler açılacak sekilde kesin. Domatesleri ve sarımsağı fırına koyacağınız ızgaraya dizin, üzerlerine tuz, karabiber, zeytin yağı gezdirip 170 derecede yaklaşık 45-50 dakika fırınlayın. Aynı işi tepside de yapabilirsiniz ama izgara kullandığınızda domatesler daha guzel kuruyup lezzeti pekişir. Domatesleri fırından alıp biraz soğumasını bekledikten sonra halihazırda üstlerinden düşmek üzere olan kabuklarını soyup bir tencereye koyun. Pişerek iyice yumusamış baş sarımsağın içini aynı tencereye sıkın. Daha önceden ısıttığınız sıcak suyu domateslerin üzerine çıkacak kadar ilave edin. Tuzunuzu koyup, domatesin yakıcı asitini kesmek için de 2 kesme şeker atmayı unutmayın. Çorbanız orta ateşte 10-15 dakika kaynarken ayrı bir kapta 2-3 çorba kaşığı zeytin yağı ile 1 çorba kaşığı unu bir kapta karıştırıp yavaş yavaş ısıtın. Yaklaşık 1-2 dakika sonra ılık bir bardak sütü yavaş yavaş ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar dip tutturmadan karıştırın. Karışımı ateşten alıp çorbanıza azar azar topaklanmasına izin vermeden karıştırın. 10 dakika daha kısık ateşte kaynattıktan sonra el blendırı ile çekin. Servis ederken üzerine az olmak kaydıyla rendelenmiş parmesan yada benzeri bir peynir ve kıyılmış taze fesleğen çok yakışıyor.

      Bize bu tarifi Londradan yollayan Kutay beye teşekkür ederiz.