Ev Ekmeği Yazdır « Afiyetle.com Tarifleri
Ev Ekmeği
-
Malzemeler
- 1 bardak süt
- 2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı veya margarin
- 2 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
- 2 yemek kaşığı yaş maya
- 1 ½ bardak ılık su
- 8-9 bardak (1 kg) buğday unu
- 1 yemek kaşığı silme tuz
-
Yapılışı
-
Kaynamış sütün içine tuz, şeker ve yağ katın.
2-Ilık suyun içinde mayayı ezin ve 4-5 kaşık un katıp karıştırın. Üstü kapalı olarak ılık bir yerde 10-15 dakika kabarmasını bekleyin.
3-Mayalı hamurla sütlü karışımı birbirine katın. Sonra kalan unu ekleyin; iyice yoğurarak bir hamur yapın. (Hamur, önce elinize yapışabilir, yoğurdukça elastikiyet kazanır.)
4- Bu yumuşak hamuru yağlanmış bir kaba alın; uzerini de yağlayın, iki misli kabarana kadar, ılık bir yerde bekletin.
5-Hamur göz göz olup hafif ekşimsi kokmaya başladığı vakit, hamur tahtasına alın ve bir iki kez yoğurun. Ekmekleri şekillendirin.
6-Yağlanmış bir tepsiye veya uzun ekmek kalıplarına yerleştirin, üzerini yağlayıp tekrar iki misli kabarmalarını bekleyin.
7-Büyük ekmekleri sıcak fırında 40 dakika, küçük ekmekleri 20 dakika pişirin.
-
Kaynamış sütün içine tuz, şeker ve yağ katın.