Fırında sarmısaklı kuru fasulye Yazdır « Afiyetle.com Tarifleri

Fırında sarmısaklı kuru fasulye tarifi
  • Malzemeler

    • 1.5 su bardağı kuru fasulye
    • 200 gram kuşbaşı et
    • 2-3 adet orta boy patates
    • Yemeklik yumuşak domates (1 kg civarında)
    • Tercihan Taşköprü sarmısağı
    • Biber salçası
    • Zeytinyağı
  • Yapılışı

    1. 1,5 su bardağı ( 4 kişilik ) kurufasulye akşamdan ıslatılır, ertesi gün iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır, yaklaşık 200 gram kuşbaşı et kaynamakta olan suya atılır, 5 dakika sonra çıkarılır.

      3-4 adet orta boy patates yarı pişmiş haşlanır, kabukları soyularak, kübik doğranır, derin bir borcamın tabanında biraz zeytinyağı gezdirilir, bilahare bol miktarda soyulmuş kübik doğranmış yemeklik domates, kurufasulye, patates , et , bol miktarda sarımsak , birazda biber salçası ilave edilir ve karıştırılır.

      Ayrıca biraz zeytinyağ ve kaynar suya et batırılıp çıkarılmasından elde edilen et suyu az miktarda ilave edilir. ( tuz koyup koymamak tercih meselesidir.)

      Fırında yaklaşık 175-200 derece de yaklaşık 75 dakika pişirilir ( borcam konulduğunda fırın iyice ısınmış olmalıdır.)

      Not :

      1. Fasulyeler domateste pişeceğinden , borcam ağzına kadar doldurulmamalı , domateslerin kaynayıp tüm fasulyeyi örtmesine imkan verilmelidir, aksi halde üst kısım kuru kalır. ( et yerine sucuk, pastırma kullanırsanız sarımsağın lezzetini alamazsınız, et yerine tavuk kullanılabilir veya etsiz pişirebilirsiniz)

      2.Kullanılan sarımsak yüksek aromalı olmalıdır, tercihan Kastamonu ( Taşköprü sarımsağı kullanmanızı öneririm ) afiyetle yemenizi temenni ederim.

      Bize bu tarifi İstanbul dan yollayan Salih Zeki beye teşekkür ederiz.