Turşu
-
Malzemeler
- 2 orta boy patlıcan
- 1/2 kg yeşil biber
- 2 su bardağı kuru sumak ekşisi (dövülmemiş)
- 3-4 diş sarımsak
- Tuz
- Nane
- Yeteri kadar su
-
Yapılışı
-
Patlıcanlar tepesinden dörde bölünerek küp şeklinde doğranır ve 5 dakika suda bekletilir. Ayrı bir kaba yeşil biberler doğranır. Diğer tarafta bir tencerede 1 veya 1.5 litre su kaynatılarak içine biberler ve suyu süzülmüş patlıcanlar ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve piştikten sonra suyu bir süzgeçte süzülür.
Ayrı bir kap içerisine kuru taneli sumak ekşisi ılık suda 5 dakika bekletilir, ekşisinin iyi çıkması için biraz ovulur, suyu ayrı bir kaba süzülür.
Pişmiş olan patlıcan ve biber karışımı derince bir kaba konur üzerine, süzülmüş ekşili su ilave edilir.
Sarımsaklar soyulduktan sonra az tuz katılarak iyice dövülür ve bu karışıma eklenir. Turşunun tane tane olması istenirse kaşıkla karıştırılır, özleşmesi istenirse elle biraz ovularak karıştırılır. Servis için tabağa alındığında üzeri kuru nane ile süslenir ve soğuk olarak servise sunulur.
Yeşil biber isteğe göre acı veya tatlı olarak kullanılır. Dövülmemiş sumak ekşisi yerine limon tuzu, sıvı sumak ekşisi de kullanılabilir ekşisi isteğe göre artırılıp eksiltilebilir. Bu turşu mercimekli (malhıtalı) köfte ile çok güzel yenir.
-
Patlıcanlar tepesinden dörde bölünerek küp şeklinde doğranır ve 5 dakika suda bekletilir. Ayrı bir kaba yeşil biberler doğranır. Diğer tarafta bir tencerede 1 veya 1.5 litre su kaynatılarak içine biberler ve suyu süzülmüş patlıcanlar ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve piştikten sonra suyu bir süzgeçte süzülür.