Üzümlü kek Yazdır « Afiyetle.com Tarifleri
Üzümlü kek
-
Malzemeler
- 4 yumurta
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2.5 su bardağı un
- 1 paket Vanilya
- 1 paket Kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 1 yemek kaşığı kakao
-
Yapılışı
-
Önceden fırın 180 derece ısıtılır. Yumurtaların sarısı ile akı ayrılır,önce sarısı iyice çırpılır sonra akı ilave edilerek kar gibi olana kadar çırpılır. Toz şeker ilave edilerek çırpmaya şeker eriyene kadar devam edilir. Sıvı yağ ilave edilerek çırpılır. Elenmiş un, vanılya, kabartma tozu ve tarçın üstüne konularak iyice karıştırılır. Kuru üzüm de eklenerek karıştırılır.
Yağlanmış kek kalıbına ¾ ü dökülür, kapta kalan kısmına kakao ilave edilir, iyice karıştırılır ve önceden dökülen hamurun üstüne eşit bir şekilde gezdirilir.
Isınmış fırına konur. 2-3 dk. sonra fırının ısısı 150 dereceye düşürülür. Üstünün çok kabarıp yanmaması için, sık sık (fırının kapağını açmadan)gözle kontrol ve takip edilmesi gerekir. Gerekirse fırının üst kısmını kapatırsınız. En az 45 dk. pişmesi gerekiyor. Tabii fırın çeşitlerine göre bu zaman değişebilir.
Piştiğini anlamak için; pişti gibi göründüğünde kapak açılıp bir kuru bıçak kek?e sokulup kontrol edilir. Bıçağa hamur yapışmaz da temiz çıkarsa pişmişdir.
Fırından çıkardıktan 5 dk. sonra kalıbı bir tepsi içine ters çevirip tokatlayın, kek parçalanmadan çıkacakdır. Soğuyunca dilimleyerek servis yapın . afiyet olsun.
KEK VE PASTA YAPARKEN İŞİN PÜF NOKTALARI
1-Önce yapacağınız kek veya pastayı okuyarak iyi öğreniniz.
2-Malzemeleri tam olarak ölçüp hazırlayınız.
3-Kalıbınızı yapacağınız pastaya göre seçip yumuşatılmış margarin ile yağlayınız.
4-Çırpacağınız yumurtaların taze ve oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
5-Yumurtaları daima bakır bir kapta ( yoksa cam, porselen veya çelik kapta ) çırpınız.
6-Yumurtanın akını ayrı sarısını ayrı çırpınız. ( Daha iyi kabarır.)
a)Yumurta sarılarını şekerle porselen veya cam bir kapta şeker eriyene kadar çırpınız.
b) Yumurta aklarını bakır bir kapta yalnız olarak çırparak kar haline getiriniz.
c) Kar halindeki aklara, şekerli sarıları katıp biraz çırpınız.
d)Sonra önce limon suyunu ve bilahare elenmiş ununu katınız.
7-Unu muhakkak 1-2 kere eleyiniz. Hem pürüzsüz olur hem daha iyi kabarır.
8-Kek ve pastanıza, malzemeleri koyma sırasında önce limon suyunu sonra ununu koyarsanız hem daha iyi kabarır hem de hafif ve güzel kokulu olur.
9-Ununu koyunca çırpmadan kaşıkla karıştırınız.
10-Pastanızı yapmaya başlamadan önce fırını ısıtınız. Kek hamuru hazırlandığında beklemeden fırına girmelidir.
11- Fırınınızın özelliğini iyi tanıyın.
12-Elektrikli fırında önce fırını alt ve üst ısıtınız. Pastayı veya keki tepsi içinde alta koyunuz. Üst sıcaklığı kesip ısıyı yalnız alttan veriniz (kabarana kadar). 20-25 dk. sonra üstten de ısı verebilirsiniz. Elektrikli fırınlarda ısı pek iyi ayarlanamadığı için çok dikkatli olunuz, kapağını açmadan sık sık bakarak takip ediniz. Derece ayar yeri var ise dereceyi 150ºye ayarlayınız.
13- Havagazı fırının da ise pastanızı tepsi içinde, fırının üst tarafına koyunuz. Sıcaklığı ortaya getirip alttan veriniz. 25-30 dk. sonra gerekiyorsa üstünün kızarması için kısa bir süreliğine sıcaklığı üstten veriniz. (1-2 dk.)
14-Kek kalıbına uygunsa yağlı kağıt döşeyin veya yağlayın. Piştikden sonra kolayca çıkarabilirsiniz.
-
Önceden fırın 180 derece ısıtılır. Yumurtaların sarısı ile akı ayrılır,önce sarısı iyice çırpılır sonra akı ilave edilerek kar gibi olana kadar çırpılır. Toz şeker ilave edilerek çırpmaya şeker eriyene kadar devam edilir. Sıvı yağ ilave edilerek çırpılır. Elenmiş un, vanılya, kabartma tozu ve tarçın üstüne konularak iyice karıştırılır. Kuru üzüm de eklenerek karıştırılır.