Bamya
-
Malzemeler
- 1 kg bamya
- 2 çorba kaşığı margarin
- 4 baş iri soğan
- 3 iri domates
- 250 gram kıyma
- 1 limon
- 3 sivri biber
- 4 su bardağı su veya et suyu
- 2 kahve fincanı sirke
- Biraz tuz
-
Yapılışı
-
Bamyalar sap kısmı üstten kesilerek ayıklanır. İstenirse bamyaların alt kısmındaki sivri uç da kesilebilir. Böylece bamyaların içine daha çabuk su işlemesi sağlanabilir.
Bamyalar ayıklandıktan sonra üzerlerine 4 çorba kaşığı tuz serpilip iki kahve fincanı sirke gezdirilir ve yarım saat kadar dinlendirilir. (Böylece pişirilmeleri sırasında bamyaların salyalarını salmaları engellenmiş olur)
Bamyalar dinlendirilirken diğer tarafta bir tencereye margarin, ince doğranmış soğanla birlikte konur ve orta ateşe oturtulur.
Soğanlar tahta kaşıkla karıştırılarak 10 dakika kadar kavrulur. Daha sonra kıyma katılır. Kıymada rengi dönünceye kaar yani 10 dakika kadar karıştırılarak kavrulur.
Kabuğu soyulmuş çekirdeği çıkarılmış ve küçük parçalar halinde doğranmış domatesler ilave edildikten sonra tencere kapağı kapatılır, 5 dakika kadar pişirilir.
Bamyalar bol suda iyice yıkanıp tuz ve sirkesi giderildikten sonra kıymanın içine konur.
Küçük parçalar halinde doğranmış biber katılıp yeteri kadar tuz serpildikten sonra 1 limon suyuyla 4 su bardağı su veya et suyu ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılıp bamyalar orta ateşte pişirilir.
Bamyalar pişince servis tabağında servis yapılır.
-
Bamyalar sap kısmı üstten kesilerek ayıklanır. İstenirse bamyaların alt kısmındaki sivri uç da kesilebilir. Böylece bamyaların içine daha çabuk su işlemesi sağlanabilir.