Humus
-
Malzemeler
- 2 bardak nohut
- 1 bardak tahin
- Yarım bardak zeytinyağı
- 2 limon
- 3 çay kaşığı kimyon
- Yeterince tuz
- 1 küçük demet maydanoz
-
Yapılışı
-
1. Bir gün evvelden ayıklanmış nohutlar hafif tuzlu suda ıslatılır.
2. Ertesi günü nohutlar bol suda iyice haşlanır. Suyu süzülür, kabukları soyulur. Özel kıyma makinesinden geçirilir. Öyle bir makine yoksa tahta kaşıkla ezilir.
3. Ayrı bir kapta tahin, limon suyu, kimyon, kırmızı biber ve tuz birbirine katılıp karıştırılır.
4. Ezilmiş nohutlarla üç numaradaki tahinli malzemeler karıştırılır. Fazla koyu ise biraz su konur. Tekrar iyice karıştırılır. Hepsinin üzerine zeytinyağı dökülür, karıştırılır. Servis tabaklarına üzeri düzletilerek güzelce yayılır.
5. Servis yapılırken üzerlerine kıyılmış maydanoz, yeşil zeytin, dilimlere ayrılmış domateslerle süs yapılır.
(Ezilmiş nohut ve tahinden yapılan Humus, bilhassa güney bölgelerimizde pek yaygındır.)
100 gramında 166 kalori vardır.
-
1. Bir gün evvelden ayıklanmış nohutlar hafif tuzlu suda ıslatılır.