Badem ezmesi tarifi
  • Malzemeler

    • 3 su bardağı toz şeker
    • 2 su bardağı çiğ badem (fındık,fıstık veya cevizde olabilir)
    • 1 çay kaşığı limon suyu
    • 2 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi
  • Yapılışı

    1. Toz şekeri alüminyum olmayan bir tencereye koyup üzerine 1 su bardağı su ilave ederek orta hararetli ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırınız. Şurup kaynayınca ısısını azaltıp koyulaşmasını sağlayınız.

      Başka bir kapta, bademlerin üzerini kaplayacak kadar su koyup bademlerle beraber 10 Dk. kaynatınız. Bademler kabukları soyulacak gibi olduğunda kabuklarını soyunuz.Sonra bademlerin hepsini rondoda çekerek ezme yapınız.

      Bu arada şurup koyulaşmıştır. Koyulaştığını anlamak için 1 Tatlı kaşığı ile şuruptan alıp bir dolu su bardağının içine akıtınız. lokum kıvamına gelmişse olmuştur. Limon suyunu ilave edip ateşten alınız.

      Şurup ılınınca hızla çarparak beyazlatılır. Çekişmiş badem ilave edip yoğurulur. Yarım ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlatılır. Sonra hindistan cevizinin içinde dolaştırılır üzerine yapışması sağlanır.

      Not: Bu hamura değişik şekiller de verilebilir. Örneğin; Rulo yapılıp dilimlenebilir, yarısına kakao katılıp iki renkli olabilir.