Boza tarifi
  • Malzemeler

    • 2.5 Su bardağı bulgur
    • 1 kahve fincanı pirinç
    • 1 Su bardağı toz şeker
    • 1 kibrit kutusu büyüklüğünde maya
    • Üzeri için
    • 1 çorba kaşığı tarçın
  • Yapılışı

    1. Bulguru büyük bir tencereye koyup bol su (10 su bardağı)ile ıslatın ve bir gece üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında bekletin. Ertesi gün bulgur ve pirinç bu bol su içinde lapa olana kadar kısık ateşte pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin veya mikser - blendır ile çırpın sonra ince süzgeçten geçirin. Süzgecin üzerinde kalanları su ilavesiyle yeniden kısık ateşte kaynatın ve tekrar mikser ve süzme işlemi yapın. Hepsinin içine toz şeker ilave edip eriyinceye kadar karıştırarak hafif ateşte pişirmeye devam edin. Ocak üzerinden indirerek ara sıra karıştırmak suretiyle ılınmasını bekleyin.

      Ilınınca ; mayayı bir tülbentin içine bağlayıp bozanın içine koyun veya mayayı ılık suda ezip bozaya öyle karıştırın.
      Cam veya emaye oldukça büyük bir kapta ağzı kapalı olarak, oda sıcaklığında (20-25 derece) 2-3 gün bekletin. Günde 1-2 kere başka bir kaba yüksekten akıtarak havalandırın ve tekrar kabına dökün.

      2-3 gün bekleme sonucunda içinde göz göz kabarcıklar ve arzu edilen ekşilik elde edildiğinde olmuş demektir. İçindeki tülbentli maya çıkarılıp atılır. Ve serin bir yere yani buzdolabına alınır.

      Soğuk olarak bardaklara konur ve üzerine tarçın serperek servis yapılır. Yanında sarı leblebi de ikram edilirse daha makbul olur.


      Not :Yapılan bu boza buzdolabında tüketilene kadar 5-6 gün daha bozulmadan bekleyebilir.