Şöbiyet Yazdır « Afiyetle.com Tarifleri
Şöbiyet
-
Malzemeler
- 1 kg baklavalık un
- 500 gram buğday nişastası
- 4 adet yumurta
- 5 çay kaşığı tuz
- Bir buçuk su bardağı su
- 11 su bardağı çekilmiş fıstık içi
- 800 gram terayağı
- Şerbet için
- 8 su bardağı şeker
- 12 su bardağı su
- Kaymak için
- Yarım litre süt
- 4 çorba kaşığı irmik
-
Yapılışı
- Geniş bir kapta un, tuz ve yumurtaları bir buçuk su bardağı su ile yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ceviz irliğinde bezelere ayırın. Bezeleri merdane ile küçük bir tabak büyüklüğünde açın. 15 dk. dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları 8'er gruplar halinde aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Bir oklava yardımı ile ince yufkalar açın. Açtığınız yufkaların herbirini 10 cm'lik kareler halinde kesin. Tatlının içine koyacağınız irmikli iç için süt ve irmiği geniş bir tencerede pişirin. İrmik ve sütün özleşerek koyu bir hamur kıvamına gelmesi gerekir. kareler halinde kestiğiniz hamurların ortasına dövülmüş fıstık içi ve irmikli kaymaktan ceviz büyüklüğünde parçalar koyun. Hamurları mektup zarfı şeklinde kapttıktan sonra tepsiye dizin. 800 gr. tereyağını eritin. Eritilmiş tereyağını tepsiye dökün. Yağın fazlasını çok hafif eğerek boşaltın. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında tatlıyı 25-30 dk. pişirin. Bu arada şerbet için 8 su bardağı şeker ile 12 su bardağı suyu kaynatın. Şeker iyice erdikten sonra tencereyi ateşten alın ve soğutun. Şerbeti sıcak tatlıların üzerine dökün.Tatlıyı soğuduktan sonra servis yapın.