Elmalı turta tarifi
  • Malzemeler

    • 300 gram un
    • 2 yumurta
    • 1 yumurta sarısı
    • bir tutam tuz
    • 200 gram tozşeker
    • 100 gram kıyılmış fındık
    • 150 gram margarin
    • kalıp için yağ
    • 50 gram galeta unu
    • 750 gram ekşi elma
    • 1 limonun suyu
    • 60 gram file badem
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • pudraşekeri
  • Yapılışı

    1. Unu mutfak tezgahına döküp ortasına bir çukur açın. 2 yumurta, tuz, şekerin ve fındıkların yarısını çukura alın. Margarini unun kenarına parçalar halinde paylaştırıp ardından hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur pütürsüz bir hal alıncaya kadar yoğurmaya devam edin. Bir folyoya sarıp 30 dakika soğuk bir ortamda bekletin.
      Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Kalıbı yağlayıp içine bir miktar galeta unu serpin. Kalan galeta ununu artan fındıkla karıştırın.
      Hamurun üçte ikisini mutfak tezgahında açın. Hamuru fırın kabının içine yerleştirip kenarları 4 cm kadar yukarı çekin. Tabanın birkaç yerine çatal batırıp ardından galeta unlu karışımı üzerine serpin.
      Elmayı soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra dilimleyin. Kararmamaları için üstlerine limon suyu dökün. Karışıma badem, kalan şeker ve tarçını ekleyip karıştırın ve kalıptaki hamurun üzerine dökün. Artan hamuru yuvarlak açıp kapak gibi elmaların üzerine örtün. Taban hamurunun kenarlarını kapağın üzerine kapatıp bastırın.
      Hamurun üzerine çırpılmış yumurta sarısını sürün. Turtayı fırına verip 45-50 dakika kadar pişirin. Soğumasını bekleyip kalıptan çıkarın. Üzerine pudraşekeri serpip servis yapın.