Aşure tarifi
  • Malzemeler

    • 400 gram aşurelik buğday
    • 125 gram kuru fasulye(haşlanmış)
    • 125 gram nohut(haşlanmış)
    • 150 gram kuru kayısı
    • 200 gram kuru incir
    • 200 gram kuru üzüm
    • 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi (tepeleme)
    • 800 gram toz şeker
    • 5 litre su
    • 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
    • 1 su bardağı süt
    • 1 tatlı kaşığı gül suyu
    • Üzeri için (isteğe bağlı)
    • Dolmalık fıstık
    • Kuş üzümü
    • Ceviz içi
    • Kıyılmış kuru kayısı
    • Kıyılmış kuru incir
    • Nar taneleri
    • Fındık
  • Yapılışı

    1. Kuru kayısı ve inciri fındık büyüklüğünde doğrayın. Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün.

      Kuru üzümü ayıklayıp, ayrı bir kapta 10 dk. kaynatın ve süzün. Büyük bir tencereye su, buğday ve ayçiçek yağını koyun.

      Su kaynayınca altını kısıp, kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.

      Buğdaylar yumuşayınca haşlanmış kuru üzümleri ilave edip orta ateşte 5 dakika daha kaynatın.

      Koku vermesi için portakal kabuklarını da ilave edin.

      Nohut ve kuru fasulyeyi de katıp, 5 dk. daha kaynatın.Kayısıları ve toz şekeri de ekleyin.

      Süt ilave edin.(Süt aşurenin tadını artırır ve rengini beyazlaştırır.)

      Kıvamın koyu olmaması için akıcı kıvamda değilse , az sıcak su ilave edin.

      Kuru inciri de katıp 5 dk. daha kaynatıp ateşten alın.Kıvam koyu ise az süt ilave edip karıştırın.Soğuyup üstü kabuk tutunca üzerini süsleyin.