Aşure
-
Malzemeler
- 1 kilo aşurelik buğday
- 2 kilo şeker
- 500 gram kuru kayısı
- 500 gram kuru incir
- 500 gram sarı üzüm
- 2 su bardağı nohut
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 2 yemek kaşığı gül suyu
- 10 tane karanfil
- Üzeri için
- 100 gram ceviz
- 250 gram fındık
- 1 adet nar
- Tarçın
- Çam fıstığı
- 100 gram kuş üzümü
-
Yapılışı
-
İlk olarak buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz.
Ertesi gün ıslattığımız malzemeleri ayrı ayrı pişiriyoruz.
Daha sonra buğdayın içine nohut ve kuru fasulyeyi de katıp kaynatıyoruz.
Diğer tarafta kayısı ve iniciri küp küp doğrayalım ve bir kapta sarı üzümlerle birlikte ıslatalım. (1 2 saat kadar)
Sonra kayısıyı inciri ve sarı üzümüde bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın ve buğdaylı tencerenin içerisine boşalt.
2 yemek kaşığı gül suyunu karışıma kat. Küçük bir tencerede 10 adet karanfilli 1 su bardağı su ile kaynat ve bu suyuda karışımın içine dökelim.
Bunların hepsini büyük tencerede 15 dk kaynaya kadar pişir kaynayınca şekeri de üzerine ekle ve 15 dakika kadar daha karıştırarak kaynat.
Aşuremiz hazır sıra geldi süslemesine kaselere aldığımız aşureyi hafif soğuyana kadar bekletelim ve üzerine ilk olarak tarçın dökelim sonra bir kısım fındığı robottan geçirelim ve ortasına çekilmiş fındık koyalım. Daha sonra bütün fındık ve ceviz koyalım çam fıstığı ve kuş üzümü serpiştirelim. En son da narlarını koyalım ve aşuremiz hazır.
Afiyetle olsun...
-
İlk olarak buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz.