Dövme
-
Malzemeler
- 1 tutam tuz
- 4 diş sarımsak
- 180 gram aşurelik buğday
- 1 lt süzme koyun yoğurdu
- 1 tutam karabiber
- 4 cl zeytinyağı
-
Yapılışı
- Buğday bir akşam önce ayıklanarak ıslatılır. Süzüldükten sonra bir tencereye konup üzerini dört parmak geçene kadar soğuk su konur. Buğday taneleri çatlayana kadar (yaklaşık iki saat) kapağı kapatılarak yavaş yavaş kaynatılır. Suyu süzülüp biraz soğutulur. Soyulmuş sarımsaklar dövülerek ezilir ve süzme yoğurda katılır. Bu karışıma buğday, tuz, karabiber ve zeytinyağı eklenip karıştırılır. Servis kabına konur. Ilık veya soğuk olarak servis yapılır. Süzme yoğurt, koyun yoğurdundan yapılmış olursa, dövme daha lezzetli olur. Süzme yoğurt bulunmadığı takdirde, normal yoğurt tülbent içinde, üç dört saat buzdolabında süzülebilir. Ekşi olması istenirse, süzme işi dışarda yapılmalıdır.