Lokma
-
Malzemeler
- 200 gram un
- 5 gram tuz
- 1 adet limon
- 400 gram şeker
- 2 çay kaşığı kuru maya
- 2 su bardağı ayçiçek yağı
-
Yapılışı
- Şeker, iki su bardağı su ve yarım limon birarada ocağa konur. 15-20 dakika civarında, biraz ağdalaşana kadar kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır. Fritöze iki su bardağı ayçiçekyağı konur ve 170 dereceye ayarlanır. Bir kase su ile bir çorba kaşığı fritözün yanına hazır edilir. Mayalanmış hamur avuç içinde sıkılarak baş parmakla ikinci parmak arasında fındık büyüklüğünde bir top çıkartılıp ıslatılmış kaşıkla bu hamur alınır ve kızgın yağa atılır. Hamurların birbiri üzerine gelmemesi için fritöze gerektiğinden fazla hamur atılmamalıdır.Lokmalar ara ara karıştırılarak 10 dakika civarında pembeleşene kadar kızartılır. Kızaran lokmalar iyice süzülerek soğuk şurubun içine atılır. Bir kevgir yardımıyla lokmalar şurubun içinde başka bir kaba çıkartılır. Aynı işlemler hamur bitene kadar yapılır. Lokmalar soğuduktan sonra servis edilir