Portakallı irmikli kalburabastı Yazdır « Afiyetle.com Tarifleri
Portakallı irmikli kalburabastı
-
Malzemeler
- Şerbet için
- 500 gram su
- 800 gram şeker
- 1-2 Tarçın çubuğu
- 1-2 Karanfil
- 1 adet portakal
- 150 gram bal
- Kalburabastı hamuru için
- 1.Karışım
- 400 gram taze sıkılmış portakal suyu
- 400 ml. ayçiçekyağı
- 180 ml. zeytinyağı
- 50 gram pudra şekeri
- 1/2 karanfil tozu
- 1-2 çay kaşığı tarçın tozu
- 1 çimdik muskat
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 adet portakal kabuğu rendesi
- 2.Karışım
- 1 kilo un
- 200 gr. irmik
- Süslemek için
- Ceviz
-
Yapılışı
-
Öncelikle şerbetten başlayalım.Şerbeti kaynatmak için tüm malzemeleri bal hariç koyun.Portakalı ikiye kesip suyun içine atın.
Şekerin iyice erimesine dikkat edin.5 dakika kaynatmanız yeterlidir.
Şerbeti ateşten aldıktan sonra balı ekleyip güzelce karıştırın.Şerbeti 3-4 saat soğumaya bırakın.
Kalburabastı için fırınınızı 190 derecede fanlı çalıştırmaya başlayın.
İki büyük kap çıkarın.Bir tanesine portakal suyu,ayçiçekyağı,180 ml. zeytinyağı,pudra şekeri,karanfil tozu,tarçın,muskat,karbonat ekleyip en son iki adet portakalın kabuğunu rendeleyin.Güzelçe çırpın.
Diğer kaba ise un ve irmik dökün.Kaşıkla karıştırın.Daha sonra sıvı karışımı üzerine döküp güzel bir şekilde harmanlayın.Kalburabastı hamuru oluştuktan sonra elinize yaklaşık 30 gram kadar parçalar alın.Tel kevgir veya rende üzerine bastırıp kalburbastı şekli verin.
Bu şekil hem güzel görünmelerini hemde şurubu daha iyi bir şeklde içine çekmelerine sebeb olacaktır.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarakyerleştirin.20-25 dakika kadar pişirin.Fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbet içine atın.15-20 dakika şerbette dinlendirin.
Yaklaşık bu tarifle 80 adet kalburabastı çıkmaktadır.Dilerseniz malzemelerin yarısını kullanarak sayıyı azaltın.
-
Öncelikle şerbetten başlayalım.Şerbeti kaynatmak için tüm malzemeleri bal hariç koyun.Portakalı ikiye kesip suyun içine atın.