100 kişilik pilav tarifi
  • Malzemeler

    • 10 kilo pirinç (Baldo veya Osmancık)
    • 1 kilo tereyağ
    • 1 litre sıvıyağ
    • 10 yemek kaşığı tuz
    • 15 litre su (pirince göre değişebilir)
    • 3 litre Tavuk veya et suyu (isteğe göre normal suyun bir kısmı yerine kullanılabilir)
  • Yapılışı

    1. 1-Pirinç yıkama
      Pirinçleri geniş bir kapta ılık su ile 3-4 kez yıkayın.Nişastası iyice çıkıp su berraklaşıncaya kadar işlemi tekrarlayın.Ardından pirinçleri 30 dakika kadar ılık suda bekletin ve süzün.

      2-Su hazırlığı
      Su ve et/tavuk suyunu bir tencerede kaynatın.

      Pilavın yapılışı
      1-Tereyağını eritin
      Büyük bir kazanı ya da geniş bir tencerede tereyağını eiritp sıvıyağı ekleyin.

      2-Pirinç kavurma
      Süzülen pirinçleri ekleyerek 10-15 dakika boyunca kısık ateşte sürekli karıştırıp kavurun.

      Bu işlem pirincin tane tane olması için önemlidir.

      3-Suyunu ekleyin
      Kavrulan pirince sıcak suyu ekleyin.
      Tuzunu ilave edin.

      Oran 1 ölçü pirince yaklaşık 1.5 ölçü su.Pirinç türüne göre su miktarını ayarlayın.

      4-Pişirme
      Pilavı önce yüksek ateşte kaynamaya bırakın.Sonra kısık ateşe alın.
      Tencerenin kapağını kapatın ve pilavın suyunu çekene kadar pişirin.

      5-Dinlendirme
      Ocaktan aldıktan sonra pilavı karıştırmadan , üzerine bir bez koyup kapağını kapatarak 30 dakika dinlendirin.

      Servis
      Pilavı geniş bir tepsiye alın.Sıcak olarak servis edin.Yanında tavuk ,et,garnitürle servis ederek menüyü zenginleştirin.