Mardin çöreği Kiliçe Yazdır « Afiyetle.com Tarifleri
Mardin çöreği Kiliçe
-
Malzemeler
- 1 kg. buğday unu
- 250 g tereyağı ve/veya margarin
- 250 g beyaz toz şeker
- 250 ml süt
- 250 ml ayçiçek ve/veya zeytinyağı
- 30 g kabartma tozu
- Baharat çeşitleri (5’er g): Çörekotu, öğütülmüş mahlep, Hintcevizi- besbase, rezene, tarçın, zencefil
- karanfil
- Yumurta ve soyulmuş badem içi (üzeri için)
- Tercihen su ve yumurta da hamur yapımında kullanılır.
-
Yapılışı
-
Mayasız Üretim: Hamurunun hazırlanmasına tereyağı veya margarinin eritilmesiyle başlanır.
Buğday unu, eritilmiş tereyağı veya margarin, beyaz toz şeker, süt, ayçiçek veya zeytinyağı, kabartma tozu ve bileşen listesinde yer alan baharat çeşitlerinin birkaçı veya tamamı belirtilen ölçülerde karıştırılır ve yoğurma işlemiyle homojen bir hamur elde edilir.
Tercihen su ve yumurta da hamur için bu aşamada kullanılır.Hazırlanan hamur küçük toplar halinde ayrılır.
Top şeklindeki hamur, tezgâh üstünde veya el ustalığıyla serçe parmak kalınlığında silindirik fitil haline getirilir ve iki ucu birleştirilerek halka şekli verilir.
Şekil verilen kiliçelerin üzerine fırça yardımıyla önceden çırpılarak hazırlanmış yumurta sürülür.
İsteğe bağlı olarak fitilin birleştirildiği noktaya soyulmuş badem içi yerleştirilir ve pişirmeye hazır hale getirilir.
Tepsilere dizilen kiliçelerin sıcaklığı önceden 160-180 ̊C ’ye ayarlanmış fırına verilir ve fırın tipine bağlı olarak yaklaşık 15-20 dakika boyunca pişirilir.
Pişme kontrolü sonrasında kiliçeler fırından çıkarılır ve soğumaya alınır.
Bu aşamada, bekleme süresi yaklaşık 15 dakikadır. Odasıcaklığına gelen kiliçelerin adet veya ağırlık esasına göre istenilen miktarlarda tasnif edilir. Mevzuata uygun etiket bilgileri ile dökme veya ambalajlı olarak satışa sunulur.
Kaynak: https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/2150
-
Mayasız Üretim: Hamurunun hazırlanmasına tereyağı veya margarinin eritilmesiyle başlanır.