Katmer tarifi
  • Malzemeler

    • 550 gram un (elenmiş)
    • 200ml süt (sıcağa yakın ılık)
    • 1 tatlı kaşığı maya
    • 1 tatlı kaşığı tozşeker
    • 200 ml su
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 125 gram tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış ve 8'e bölünmüş)
  • Yapılışı

    1. Ilık süt içinde şeker ve mayayı eritin. Ilık bir yerde maya kabarıncaya kadar 10-15 dakika dinlendirin. Unun ortasını havuz gibi açın, kabarmış maya, su ve tuzu ilave edip una yedirin. Hamuru özleşene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun.

      Hamuru 6 eşit parçaya bölün. Her birini 20 santim çapında açıp, üzerlerine birer parça tereyağı sürün. Üç tanesini üst üste koyup, ortaya doğru toplayın.

      Diğer üç tanesi için de aynı işlemi yapın, hamurları streçle sarıp, buzdolabında en az bir saat dinlendirin.

      Üçlü hamuru hafif unlu bir yüzeyde tekrar 20 cm. çapında açıp, yağlanmış fırın tepsisine koyun.

      Diğer hamura da aynı işlemi yapın. Üzerlerine kalan tereyağını sürün.

      Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hamurların üzerleri pembeleşinceye kadar yaklaşık 20- 25 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz üzerlerine biraz su serpin ve mutfak havlusu örterek 10 dakika dinlendirip servis yapın.