Aşure
-
Malzemeler
- 500 gram aşurelik buğday
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 çay bardağı kuru fasulye
- 1 çay bardağı nohut
- 1/2 su bardağı çekirdeksiz üzüm
- 1/2 su bardağı fındık
- 6-7 adet kuru kayısı
- 6-7 adet kuru incir
- 1/2 portakal
- 1.5 kg tozşeker
- Üstü için
- 2 yemek kaşığı helva fıstığı
- 1 kahve fincanı kuşüzümü
- 1 çay bardağı kavrulmuş fındık
- 1 yemek kaşığı yeşil Fıstık
-
Yapılışı
-
Buğday, fasulye ve nohudu ayıklayıp akşamdan suda ıslatın. İncir, kayısı ve üzümü de yıkayıp ıslatın.
Buğdayı ve pirinci 6 litre suyla (30 bardak) büyük bir tencerede ateşe koyun. Buğday taneleri yumuşayana kadar, kısık ateşte 4-5 saat pişirin. Haşlanmış fasulye ve nohudun isterseniz kabuklarını çıkartın; kayısı, portakal ve incirleri küçük parçalara bölün üzümlerle beraber hepsini aşureye katın, şeker, kıyılmış fındığın yarısında ilave edip kaynatın.
Aşureyi kaselere boşaltın. Biraz soğuduktan sonra üzerini fıstık, kuşüzümü, fındık,kuru üzüm taneleriyle süsleyin.
-
Buğday, fasulye ve nohudu ayıklayıp akşamdan suda ıslatın. İncir, kayısı ve üzümü de yıkayıp ıslatın.