Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Hamur açmayı beceremeyen hanımların yarattığı sorunlar « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Hamur açmayı beceremeyen hanımların yarattığı sorunlar GÜnümüzde hazır gıda tüketimi kaçınılmaz olarak artıyor. Çünkü, klasik 'ev kadınlığı' giderek tarihe karışmakta. Kadınlar da erkekler gibi çalışma hayatına atıldılar, üstelik de onları aklınıza gelen her işte görmek mümkün. Böyle olunca da ne hamur açıp börek yapan kadınlar kaldı, ne domates kaynatıp salça yapanlar, ne de pilav için pirinç ayıklayanlar. Birbirlerine öğünerek kek, börek, pasta.. tarifi veren kadınların yerini, artık pastane, börekçi, market... telefonu, e-maili ve adresi verenler almakta.

Şimdi pek çok markette, sigara böreğinden su böreğine, amerikan salatasından yaprak sarmasına, arnavut ciğerinden tavuk kızartmasına kadar... her yiyeceği hazır olarak bulmanızın nedeni işte bu çalışan kadınlar. Annelerimizin saatlerini, hatta günlerini alan yemek işini günümüz kadını eve girmeden bir markete uğrayıp, 'mikrodalgada iki dakikalık ısıtmayla taze yapılmış yemek haline dönüşen' hazır yiyeceklerden seçerek birkaç dakikada hallediveriyor.



HAZIR YİYECEKLER
Hazır yiyecek büyük kolaylık, zamandan tasarruf, ama bunların yarattığı bir takım sorunlar da var. Çünkü, hazır yiyecek demek bir bakıma da katkı maddesi olan yiyecek demek. Zira, bunları renklendirmek için olsun, tatlandırmak için olsun ve özellikle de bozulmalarını önlemek için olsun pek çok kimyasal katkı maddesi kullanılıyor.

Bunların bazıları artık günlük yaşamda sıkça adı geçen, hemen her gün duyduğumuz kelimeler. Mesela, besinleri tatlandırmak için kullanılan aspartam, sakarin... renklendirmek için kullanılan tartarazin, eritrosin... bunların en çok tanınanları. Bir de besinler bozulmasın, daha uzun süre taze kalsınlar diye kullanılan kimyasal maddeler var ki, bunlara prezervatifler, yani koruyucular deniyor. Alın herhangi hazır kapalı kutudaki bir yiyeceği veya içeceği, üzerinde mutlaka sülfitler, benzoatlar, benzoik asit.. gibi prezervatif maddelerden birinin veya ikisinin adını görebilirsiniz.

DERİ DÖKÜNTÜLERİNDEN ASTIM KRİZLERİNE
Katkı maddeleri, duyarlı kişilerde deride döküntü, kabartı ve kaşıntılardan, astım krizlerine, bulantı ve kusmadan ishale kadar pek çok anormal reaksiyonlara neden olabiliyor.

Bunlar içinde sabıkası en fazla olan katkı maddeleri, sodyum metabisülfit, sülfir dioksit ve sülfitler gibi prezervatifler. Bunları tüketen duyarlı insanlarda yüzde ve vücutta ani kızarma, tansiyon düşüklüğü ve astım krizi gelişebiliyor. En çok suçlanan yiyecek ve içecekler ise salatalar, sirke, sosis, alkolsüz içkiler, meyve suları, bira, şarap, karides ve diğer deniz ürünleri ve kurutulmuş sebzeler...

Sodyum metabisülfit, restoranlarda ve marketlerde, daha çok yeni hazırlanmış salata, meyve ve sebzelerin taze kalması için kullanılıyor; mantar ve patates cipsi endüstrisinde de yararlanılıyor. Bu prezervatiflerin hangi mekanizma ile semptomlara neden oldukları tam olarak bilinmiyor. Bir teoriye göre, bu prezervatif maddelerin bulunduğu paketlerin açılması, içeceklerin içilmesi veya besinlerin çiğnenmesi sırasında oluşan aerosol şeklindeki kükürt dioksitin solunması bronşlardaki reseptörleri uyararak bronş daralması ortaya çıkmaktadır.
Boyalar içinde özellikle de tartrazin en dikkat edilmesi gereken madde. Yiyecek ve içeceklere sarı renk vermek için kullanılan tartrazin, astım krizlerine neden olabiliyor.

Çok yaygın olarak kullanılan tatlandırıcılardan olan aspartam ise kurdeşen ve deri altında ödem sıvısı toplanmasına yol açmasıyla ünlü bir kimyasal.
Uzak-Doğu mutfağının vazgeçilmez baharatı olan 'glutamat' hakkında birkaç sözümüz var. Glutamat içeren yemekleri yiyenlerde, baş ağrısı, yüz, boyun, göğüste uyuşukluk, yanma, basınç duygusundan astım krizine kadar giden ve Çin Lokantası Sendromu adıyla bilinen bir tablo ortaya çıkabiliyor.
Gunes gazetesi
  • Bu haber için yorumlar (1 adet)

    • Ocak 28 2012

      nesrin

      nesrin

      çalışmakla alakası yok tembellik bence
    • Geri 1 İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Hamur açmayı beceremeyen hanımların yarattığı sorunlar

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Hamur açmayı beceremeyen hanımların yarattığı sorunlar