Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Hurma alırken dikkat! « Geri

eposta E-posta 05.08.2010'de eklendi.
Hurma alırken dikkat! Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte değişik cinsteki hurmalar da tezgahları süslemeye başladı. Fakat dikkat edilmesi gereken önemli sorunlar var. İşte Hurma almanın incelikleri ve yerken dikkat edilecek noktalar:

En ucuz hurma, kilosu 5 liradan satılırken Peygamberimiz'in diktiğine inanılan Acve hurmaları ise kilosu 100 liraya kadar değişen fiyatlarla satılıyor.

Toptan hurma satışı ve ithalatı yapan Mehmet Özkan, satışlarının ve siparişlerinin arttığını ancak şu anda satılan ürünlerin geçen yıldan kalma olduğunu söyledi.

Yeni ürün hurmanın ağustos ayı sonunda piyasaya çıkabileceğini kaydeden Özkan, halen Suudi Arabistan, Tunus, İran, Ürdün ve İsrail'den hurma ithalatı yapıldığını belirterek şu bilgileri verdi: "En ucuz hurma kilosu 5 liraya, en pahalı hurma ise kilosu 100 liraya satılıyor. İran'dan ithal edilen hurmalar kilosu 5-6 liraya satılıyor. Peygamberimiz'in diktiğine inanılan Medine'den getirdiğimiz Acve cinsi hurma ise, üretimi az yapıldığı için kilosu 100 liraya satışa sunuluyor."



Özkan, şeker hastalarının tüketebileceği özel hurmaları da bulunduğunu kaydederek, şeker oranı düşük olan bazı cins hurmaları şeker hastaları için ithal ettiklerini belirtti. Bu tür özel hurmaların kilosu 18-20 lira arasında değişiyor.

HURMA CİNSİ - KİLO FİYATI
Meşruk 15-20
Berni 15-22
Hudri 20-25
İran 5-6
Acve 80-100
Şelebi 20-22
Safavi 25-30
Hilliye 25-30
Sugi 35-40
Amber 50-60
Mebrun 10-30
Yaş 12-25

HURMA FIRSATÇILARIN İŞTAHINI AÇTI

Ramazan'ın yaklaşmasıyla birlikte artan Hurma tüketimini farkeden Ramazan fırsatçılarının 15-20 liraya satılan Medine Hurmasını 25-30 liraya 40-50 lira civarında satılan ACVE hurmasının ise 80-100 liraya yükselttikleri gözleniyor. Timeturk muhabirinin edindiği bilgiye göre açık ortamlarda satılan hurmaların sağlıksız olduğu ve satın alınmaması gerekiyor. Ayrıca pazarlıkla hurmaların yarı fiyatına satın alınabileceği öğrenildi.

İSRAİL HURMASI YEMEYİN

Gıda Güvenliği Hareketi uzmanları iri hurmaların İsrail'den ithal edildiğini, küçük olan ve parlak olmayan hurmaların tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Ayrıca hurmanın yenilecek kadarının yıkanarak tüketilmesi gerektiği edinilen bilgiler arasında.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi yetkilileri iri hurmaların önemli bir kısmı İsrail’den ithal ediliyor. Bu nedenle iri hurmalardan uzak durulmalı diyor.

Hurmanın en değerli kısmının kabuk kısmı olduğunu belirten Gıda Hareketi yetkilileri, küçük ve parlak olmayan mat hurmaların tüketilmesini öneriyor. Hurmalar yenilecek kadarının yıkanmasını ve yıkanan hurmanın bekletilmeden tüketilmesi de çok önemli.

İFTARA HURMA İLE BAŞLAYIN

Hurma iftarda çok yemenizi engelleyebilir. Kolay sindirilebilir şeker bakımından zengindir. Düşük kan şekeri, oruçtan sonra hissettiğiniz açlığın nedenidir. Birkaç hurma yiyip ondan sonra yemeği Akşam namazını kılarsanız vücudunuz kan şekerini ayarlama fırsatı bulur. Böylece siz de açlık hissini bastırmak için tıka basa yemek zorunda kalmazsınız. İftara bir bardak su, hurma veya zeytin ile başlayıp ardından ılık bir çorba ile bir dilim ekmek yedikten sonra 15-20 dakika ara verilmelidir. Bu sürede meyinden mideye giden açlık uyarıları kontrol altına alınır.

HURMA EN ŞİFALI BİTKİ

2008’de yapılan bir çalışmada hurmaların meyvesi ve çekirdeklerinden elde edilen özün, bir antibiyotik -gentamicin- olduğu, böbrek hasarını azaltmadaki etkin olduğu tespit edilir. Bilim adamları hurmalardaki antioksidan -E Vitamini, askorbik asit ve melatonin- bileşiklerin bu korumayı sağladığını belirtiyorlar.

Lif, mineral, fenol, bakır, çinko, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, şeker, protein zengini olan hurma; kalp ve damar hastalıkları, boğaz ağrıları, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığını engelleyen, kansere karşı koruyan, halsizliği ortadan kaldıran, bedeni ve zihni gelişmeyi sağlayan, kemikleri güçlendirip kemik hastalıklarını giderir. Protein, yağ ve karbonhidrat üçlüsünü bir arada barındıran tek meyve olan hurma vücudun yaşlanma belirtilerini azaltır, cildi besler, hamilelik ve güneş lekelerini yok eder. Boğaz ağrısına, öksürüğe, kemik hastalıklarına, halsizliğe, kansızlığa iyi gelir. Şeker oranı yüksek olmasına rağmen kilo aldırmaz. Suda çözünebilir lif içeriği yüksek olduğundan gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını önler. Günlük hayatın getirdiği stres ve yoğun tempondan kurtulmak için birkaç adet hurma yemek çoğu kez yeterli gelir.

HURMA TÜRLERİ

Suudi Arabistan: El-Fenğa, es-Sukeri (Kırmızı ve sarı), el-Berhi, el-Halas, Ruzeyzi, el-Venan, Nebtetu Seyf, Nebteti Ali, Nebtetu Hemmam, Nebtetu Fevzan, Nebtetu Sultan, Helvatu, Ecvetu, Gahdri, Diklatu Nur, Reşudiye, Rosanetu, Selc, Safari, Kataretu, Sak'i, Mektumi, Menifi, Hilali,

Birleşik Arap Emirlikleri: El-Halasi, el-Berhi, Lü'lü, Ğenizi, Ruzeyzi, Şişi, Sukeri, Hadravi, Efhal, Ebu Muan, Çeş er-Remli

Umman: Hasb, Ğenizi, Neğal, Hilali Hassa, Hilali Umman, el-Helavi, ez-Zubd, el-Ğidab, Kiş Bettaş, Kiş Verd, Kiş Basmen, el-Berni, el-Medluki, el-Burniyeti, en-Neşvu,

Cezayir: Dikletu Nur, Dikletu Beyda, Hemrayetu, Tekrimest, Telisin, el-Ğers, Ali ve Raşid.

Libya: et-Tumur, et-Tabuni, el-Bekrari (Şeker hastalarına çok iyi gelir), el-Ğedraya, el-Beyudi, el-Bernusi, el-Ğelefli, es-Saidi, Saidi Tavurğa, Halime, ed-Dikle, el-Ami, el-Belh, el-Hurre, el-Hillavi.

Tunus: Aniko, el-Bacu, et-Turnucetu veya et-Ternucetu, Tuzerzayet, el-Hemrayetu, ed-Dikleti, el-Umari, el-Fetimi ya da el-Alik, el-Kasbi, el-Kintetu, el-Kintişi, el-Heysetu.

Irak: El-Berhi, Mecdul, el-Ğistavi, el-Hilavi, el-Ğedravi, es-Sabir, ez-Zühdi, el-Berim, el-Cicabe, ed-Diri, el-Berin, ed-Dikl, es-Sayir, el-Mektum, el-Basravi, el-Cisb, el-Eşresi, eş-Şukeri, Esabiu el-Arus.
Timeturk
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Hurma alırken dikkat!

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Hurma alırken dikkat!