Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Hayatın vazgeçilmezi:Su « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Hayatın vazgeçilmezi:Su Su, yaşam ve sağlık için gereklidir. İnsanın saygın bir hayatta sağlıklı bir yaşam sürmesi için su insan haklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Diğer bütün insan haklarını anlamanın ön koşuludur.”
Bugün, Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Haklar konusundaki Birleşmiş Milletler Komitesi insan hakkı olan suya ilişkin ‘Genel Görüş’ konusuna karar vermede önceden tahmin edilemeyen bir adım attı. ‘Genel Görüş’, Ekonomi, Kültür ve Sosyal Haklar konusundaki Anlaşmanın hükümlerinin yorumlanmasıdır. Anlaşmayı imzalamış 145 ülke, herkesin eşit olarak ve ayrım gözetmeksizin güvenli ve sağlıklı içme suyu ve hıfzısıhha olanaklarına ulaşmasını garantilemeye zorlanacaklardır.

Son on yılda, geliştirilmiş içme suyuna ulaşamayan tahmini 1.1 milyar insana ‘geliştirilmiş içme suyu’ sağlama alanındaki ilerlemeler yavaşlamıştır. Hıfzısıhha alanındaki ilerlemeler yavaşlamıştır ve yaklaşık 2.4 milyar insan hala güvenli latrine (kamp gibi yerlerde kullanılan tuvalet) ulaşamamaktadır.



DSÖ Genel Direktörü Dr. Gro Harlem Brundtland, ülkelerden sağlıklı içme suyu ve hıfzısıhha bireysel haklarına ‘saygı göstermelerinin, korumalarının ve yerine getirmelerinin isteneceğini ve bunun 2015 yılına kadar sağlığın iki önceliği olan su ve hıfzısıhhaya ulaşamayan insan sayısını yarıya indirme Milenyum Kalkınma Hedefine ulaşma çabasında temel bir destek olduğunu bildirmiştir.

Genel Görüş,‘suyu elde etme insan hakkının, herkese yeterli, karşılanabilir, fiziksel olarak elde edilebilir, güvenli ve kişisel işlerde kullanılabilir, kabul edilebilir suyu hak ettiğini bildirmektedir. Bu hak insanlara su hakkını tam olarak anlayıp; etkili bir şekilde hareket etmelerine imkan sağlayan ulusal stratejiler ve eylem planları kabul etmelerini gerektirir. Bu stratejiler, su hakkının bütün yönlerini ve ülkelerin karşılıklı zorunluluklarını kapsayan, net amaçları belirleyen, ulaşılacak hedefleri ya da amaçları ve başarılar için zaman çizelgesini belirleyen; yeterli politika ve ilgili göstergeleri biçimlendiren insan hakları kanunlarına ve ilkelerine dayandırılmalıdır.
Genel Görüş önemlidir çünkü suyun eşit olarak dağılımını garantilemek için hükümeti teşvik eden sivil topluma bir araç sağlamaktadır. Bu görüş, sağlık ve toplum için gerçek faydalar sağlayan etkili politikalar ve stratejiler belirlemede hükümetlere yardım eden bir çerçeve de sağlamaktadır. Sağladığı değerin önemli bir yönü dikkate ve fakir kimseleri ve duyarlı grupları kapsayan en çok etkilenen kimselere yönelik faaliyetlere odaklanmadır.

Yetersiz su ve hıfzıssıhha, her yıl 3.4 milyon ölümle ilgili olan sıtma, kolera, dizanteri, schistosomiasis (insanlarda görülen schitosoma adlı parazit enfestasyonu) bulaşıcı hepatit ve ishal gibi hastalıkların temel nedenidir. Yetersiz su ve hıfzıssıhha, aynı zamanda, yoksulluğun ve zenginler ve fakirler arasında giderek artan farklılığın da nedenidir.

Sağlığın çevresel belirleyicilerinin önemini fark eden Dünya Sağlık Örgütü çocukların sağlıklı gelişimlerini etkileyen su ve hıfzısıhhayı kapsayan temel çevresel etmenleri ele almak için ülke düzeyinde çalışacak bir ortaklığı Çocuklar için Sağlıklı Çevre Girişimini başlattı.
Dr. Brundtland, hastalıkların ağır yükünün neredeyse 1/3’ünün çevresel risk etmenlerine bağlı olabileceğinin tahmin edildiğini, bu yükün yaklaşık %40’ının nüfusun yaklaşık %10’unu oluşturmasına rağmen beş yaşın altındaki çocuklarda görüldüğünü, bu nedenle bu alanın DS֒nün çalışmaları için acil bir öncelik olduğunu, suyun insanın en temel insan hakkı olarak kabul edilmesi gerçeğinin önemli olduğunu, sözü geçen ortaklığın bütün ülkelerde ülke düzeyinde gerçek bir farklılık yaratmak için etkili bir araç olacağını bidirmiştir.

Genel Görüş, sağlık gibi suyun da diğer insan haklarına ulaşmada özellikle de yeterli gıda ve beslenme ve eğitim gibi haklara ulaşmada gerekli bir etmen olduğunu kabul etmektedir.

HER GÜN 2 LİTRE SU İÇİN
İnsan vücudu her gün ciddi şekilde su kaybediyor. Özellikle sıcak günlerde ve egzersiz yapıldığında bu oran daha da artıyor. Uzmanlar, su kaybının giderilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Yaşam için gerekli olan suyun yararlarını saymakla bitiremeyen uzmanlar, insanların yeterince su içmediğini belirtiyor. Peki su içmemenin yol açtığı problemler neler? Başağrısı, sindirim sisteminde bozukluk ve nefes darlığı bunlardan birkaçı… Uzmanlar günde 2 litre, yani sekiz bardak su tüketilmesi gerektiğinin altını ısrarla çiziyorlar. Eğer egzersiz yapıyorsanız tüketmeniz gereken su miktarını arttırmalısınız…

DUŞUN GÜCÜ
Kaplıca terapisi için mutlaka bir kaplıca yerine gitmeniz de gerekmiyor. Eğer herhangi bir kalp rahatsızlığınız yoksa, çok kolay bir yöntemle kaplıca terapisinin sonuçlarını elde edebilirsiniz. Önce sıcak duşun altında birkaç dakika durmanız gerekiyor. Daha sonra 20 saniye soğuk duş alın ve tekrar sıcak suya dönün. Bunu üç kez yaparak duşunuzu soğuk suyla tamamlayın. Ancak soğuk duş alırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bunlardan birincisi, soğuk suyu yüzünüze tam 30 saniye tutmanız, ikincisi ise duşu yüzünüzden uzak tutmaya gayret etmeniz. Bir başka dikkat etmeniz gereken nokta ise soğuk suyla vücudunuzda en az 20 saniye daireler çizerek duş almanız.

BANYO GÜZELLİĞİ
Küvette uzun süreli bir banyo, bedeni rahatlatan en önemli deneyim. Ancak bu konuda da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Öncelikle suyun çok sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, enerjiniz azalır, tansiyonunuz yükselebilir. Ilık suyla yapılan bir banyo, sıcak yaz günlerinde bulunmaz bir rahatlama şekli. Bir de küvetin içine rahatlamak için banyo esanslarından kullanırsanız belki de iki kat daha rahatlayacaksınız…

SULU YİYECEKLER TÜKETİN
" Sabahları bir fincan çay ya da kahve içmek yerine, bir bardak ılık su için ve hatta suyun içine bir-iki damla limon sıkın. Unutmayın ki su her zaman kafeinden daha yararlı ve sabah içilen su vücuttaki zararlı toksinleri temizliyor.
" Su zengini meyveler tüketin; karpuz, greyfurt, üzüm, portakal ve armut gibi…
" Sebze içecekleri için. Belki çok lezzetli değil ama sağlığınız açısından eşsiz. Sebze suyunu, haşladığınız sebzelerin suyunu dökmeyerek elde edebilirsiniz…
" İşe giderken küçük bir şişe soda alın ve bunu gün içinde tüketin.
" Her kahve ve çaydan önce bir bardak su için.
" Taze meyve suyu ile sodayı yarı yarıya karıştırarak içebilirsiniz.

SABAHLARI AÇ KARNINA SU İÇİN
Prof. Dr. Mehmet Öz, "Sabahları uyandığımızda aç karnına mutlaka bir büyük bardak su içelim" dedi.
Amerika`da geçen yıl `Yeni Milenyumun 10 Kalp Doktoru`ndan biri seçilen Prof. Dr. Mehmet Öz, sabahları uyandığımızda aç karnına mutlaka su içilmesi gerektiğini söyledi. Mehmet Öz, orucu suyla bozmanın çok sağlıklı olduğunu dile getirdi. Öz, "Orucu neden suyla bozduğumuzu hiç düşünmüyoruz, çünkü çok sağlıklı. Onun için sabahları uyandığımızda aç karnına mutlaka bir büyük bardak su içelim" şeklinde konuştu.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Hayatın vazgeçilmezi:Su

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Hayatın vazgeçilmezi:Su