Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Mevsiminde yenen balık lezzetli ve sağlıklıdır « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Mevsiminde yenen balık lezzetli ve sağlıklıdır Av yasağının kalkması ile birlikte lezzetli ve ucuz türleri bollaşan balık, her yaştan herkes için hayati değer taşıyor.

Yararları saymakla bitmeyen balığın bir de lezzet takvimi var. Eylül'de ucuz türlerden sardalya en lezzetli balık.

HAZIRLAYAN: ORÇUN GÖKÇEK

Balıkların lezzeti, yumurtlama ve göç gibi nedenlerle yağ oranları değiştiği için, avlandığı aya göre farklılık gösteriyor.
Örneğin lüferin en yağlı ve lezzetli zamanı, eylül ile ocak ayları arası. İnsan sağlığına olan yararları saymakla bitmeyen balık, damak tadına önem verenler için de vazgeçilmezler arasında. Izgara, tava, buğulama gibi yöntemlerle pişirilebilen balığın lezzeti pişirme ustalığı ile de doğru orantılı oluyor.
En sağlıklı pişirme yöntemlerinden ızgarada balığın suyunda pişmesi büyük önem taşıyor. Çünkü kurutulan balık lezzetinden çok şey kaybediyor.

YARARLARI
Balığın hayatımızda önemli bir rolü olduğunu inkar edemeyiz. Özellikle de lezzeti ve sağlığımıza olan yararları açısından ele alınca, balık sofralarımızın vageçilmezleri arasında yer alır.


Çünkü balık, sağlıklı bir vücut için; A ve D vitaminlerinin yanı sıra, düşük oranda kalori ve beynimiz için son derece yararlı olan fosforu içerir. Balık protein açısından çok zengin bir besindir. Bunun yanında bol miktarda vitamin ve mineral tuzları içerir. Ayrıca içeriğindeki lipitlerle vücudu kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.

SATIN ALIRKEN
Taze ve dolayısıyla lezzetli bir balık satın almak için yapmanız gereken şey, sadece gözlerinize ve burnunuza güvenmektir. Ancak "onlara yeterince güvenemiyorum" diyorsanız önerilerimize kulak verin; balığın derisi ve gözleri parlamalı, balık sert olmalı. Balıklar genellikle tutulduktan 10 ile 12 saat kadar sonra sertliklerini kaybederler. Ssolungaçlarının kırmızı veya pembe olması tazelik işaretidir.

BALIKLARIN LEZZET TAKVİMİ
Aşağıdaki listeyi kesip saklamanızı öneririz. Çünkü listemizde hangi balığın hangi aylarda lezzetli olduğunu belirtiyoruz:

OCAK: Hamsi, kalkan, torik, alabalık, kefal, yayın balığı.

ŞUBAT: Gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, mezgit, torik, kaya balığı , kefal, levrek.

MART: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, mezgit, kaya, kefal, levrek, yayın. Kefal, kalkan ve levreğin en lezzetli dönemleridir.

NİSAN: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, morina, levrek, kefal, kaya balığı.

MAYIS: Gümüş, izmarit, mercan, mezgit, mersin, levrek, kaya balığı ve kefal.

HAZİRAN: Akya, kaya balığı, mersin, mercan, orkinos, orfoz, sardalya ve sarıağız.

TEMMUZ: Çinekop, akya, kaya balığı, orkinos, sarı kanat, sinarit, sarıağız, trança. Sardalya mevsiminin başladığı aydır. İstavrit oldukça lezzetlidir. Ancak bu ayda avlanmak yasaktır.

AĞUSTOS: Barbunya, çinekop, çipura, kılıç, lüfer, palamut, orfoz, sardalya ve sarı kanat. Sardalyanın en lezzetli olduğu dönemdir. Av yasağı Ağustos'da da geçerlidir.

EYLÜL: Akya, barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz ve trança. Eylül, irileşen palamutun en lezzetli olduğu aydır.

EKİM: Akya, barbunya, iskorpit, karagöz, kofana, levrek, lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın. Lüferin en lezzetli dönemidir.

KASIM: Hamsi, iskorpit, karagöz, kofana, mercan, palamut, torik, uskumru, kefal ve yayın. Uskumru bol bulunur.

ARALIK: Hamsi, iskorpit, mercan yavrusu, torik, alabalık, kefal, turna, yayın. Hamsi ve tekir bol miktarda bulunur.

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Mevsiminde yenen balık lezzetli ve sağlıklıdır

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Mevsiminde yenen balık lezzetli ve sağlıklıdır