Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Sımsıcak Güneş « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Sımsıcak  Güneş Güneş ışınları yıllar geçtikçe faydalarından daha çok zararları ile gündemde olmaya devam ediyor. Güneş kremleri, güneşten korunma yolları gibi birçok öneri ve çözüme rağmen; güneşten yeteri kadar korunup korunamadığımız her zaman aklımızda şüphe konusu olmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda cilt kanserlerinin artış göstermesiyle birlikte, güneş ışınlarına dikkatler birkez daha artıyor. Şüphesiz herkes 11.00 ile 16:00 arasında güneşte mümkün oldukça durmamak gerektiğini bilir. Ancak yaşam şartları ve tatil heyecanı bu bilginin önüne zaman zaman geçebiliyor.

Basit anlamda güneş iki tür zararlı ışın yayıyor: Ultraviyole A ve Ultraviyole B. Ultraviyole B ışını cam tarafından tutulabilirken, Ultraviole A için aynı şeyi söylemek biraz zor. Her iki ultraviyole dalgası da bünyenin koruyucu bağışıklık sistemini ne yazık ki zayıflatıyor. O yüzden bir çok hastalığa karşı vücut, hassas hale geliyor. Güneş ışınlarına tepkiyi bünye, cilde rengini veren melanin üreterek veriyor. Yani cildimiz bronzlaşıyor.



Tatil dönüşü bronz bir cilde sahip olmak birçok kişinin isteğidir. Ancak güneş ışınlarının zararları son yıllarda oldukça tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Havaların ısınmaya başladığı ve güneşin en zararlı ışınlarının yayıldığı günümüzde basit anlamda filtre görevi gören kremler güneşin zararlı etkilerinden bizi koruyabiliyor. Ancak doğru krem kullanıldığında!

Özellikle yaz aylarında, satışlarında patlama görülen güneş kremimizi tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlar güneşten korunma önerilerinde bulunurken, güneş ışınlarının kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi zararlı olabileceğine değiniyorlar. Her cilt tipi için bütün yıl boyunca 15 faktörlü güneş kremi kullanabileceğimizi belirten uzmanlar, bu genellemenin güneşten tam anlamıyla korunabilmek için yeterli olmadığı uyarısında da bulunuyor.

Güneş kremleri her cilt tipine göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle bir güneş kremi almadan önce bir uzmanla görüşüp, cildinizin tipine göre bir güneş kremi tavsiyesi almanız gerekiyor. Bilinçsiz kullanılan güneş kremleri size bir fayda sağlamayabilir.

Güneş Kremlerindeki Faktör İbaresi Neyi Anlatır? Koruyucu Faktör, basit anlamda krem sürülmüş bir cildin güneş ışınlarına maruz kaldığı sürede, güneş yanığı oluşması için geçen zamanın, korunmamış bir cildin yanık oluşma süresine oranla bulunan bir değerdir. Örnek vermek gerekirse normal şartlarda korunmamış bir cildin güneşte yanma süresi 10 dakika ise kişi 4 faktörlü bir koruyucu krem kullanarak yanma süresini 40 dakikaya uzatabilir. Cilt tipinizin bilinmesi kaç faktörlü krem kullanacağınızı bilmekle doğru orantılıdır.

Güneş kremlerinin cildi güneş ışınlarından koruduğu gerçeği herkes tarafından kabul edilir. Ancak bilinçsiz kullanılan güneş kremlerinin, tesadüfi sonuçlar hariç, bir anlamı yoktur. Güneş koruyucu kremlerin dışarı çıkmadan en az 15-30 dakika önce uygulanması ve 2 saat aralarla yinelenmesi gerekiyor. Suya dayanıklı olanlar bile 80 dakika içinde etkisini yitiriyor. Önlemlere rağmen cildinizi güneşten koruyamadıysanız yanıklar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Güneş kaynaklı cilt yanıkları diğer yanıklara oranla daha önemsiz sayılsa da ciddi anlamda sağlık problemlerine kısa ya da uzun vadede neden olabiliyor.

Yanıklar olgun duruma genellikle ilk 24 saat içerisinde ulaşır. Birinci veya ikinci derece yanık halinde ifade edilebilir. Birinci derece yanıklarda genellikle sadece kızarıklık varken ikinci derece yanıklar daha ağır tablolara sahiptir. İkinci derece yanıklarda kızarıklığın yanısıra ciltte su torbaları da görülür. Cilt yanıklarının yanısıra, zararlı güneş ışınları ilerleyen dönemlerde cilt lekelerine, varolan benlerin zarar görmesine yada yeni benlerin oluşmasına, ciltte yaraların oluşmasına tüm bunlardan kaynaklı cilt kanserlerine neden olabilir.

Öneriler&Uyarılar
• Özellikle 11.00 ile 16:00 saatleri arasında mümkünse güneşe çıkılmamalı.

• P ürüzlü, sert ve kanser riski olan bir cilde sahip olmak istemiyorsanız, güneşe çıkmadan yarım saat önce en az 15 faktör korumalı güneş kremi kullanılmalı.

• Faktör koruyuculuğu iyi ayarlayarak güneş kremi düzenli kullanılmalı. ( Eğer yüzmüyor veya terlemiyorsanız, kremin her 2 saatte bir yenilenmesi uygun olacaktır.)

• Yanık cildi daha da bronzlaştırmak için güneşin altına yatmak oldukça sakıncalıdır, cilt iyileşmeden tekrar güneşe çıkılmamalı.

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Sımsıcak Güneş

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Sımsıcak  Güneş