Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Meyve salatası sağlık deposu « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Meyve salatası sağlık deposu Yaz sıcaklarının en yoğun şekilde hissedildiği şu günlerde meyve salataları vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminler ve minerallerin en iyi karşılanabileceği kaynak olabilir

Doğadaki hiçbir besin, ihtiyacımız olan C vitamini, flavonoid, potasyum gibi maddeleri tek başına içermediği için, her gün bir kase karışık meyve salatası yemek sağlığımız açısından çok yararlı olabilir.
Hemen bütün meyvelerde bulunan C vitamini aynı zamanda antioksidan özellik de taşır. C vitamini ayrıca kolajen üretimini uyararak hücrelerde yağ oluşumunu yavaşlatma, damarları koruma ve damar içi elastikiyeti düzenleme özelliğine de sahiptir. Bu nedenle kivi, portakal, greyfurt, limon, çilek sofradan eksik edilmemelidir.

KABUKLA YENMELİ
Flavonoid maddesi ise; yine güçlü bir antioksidan ve damar koruyucudur. Şeftali, kiraz, elma, erik gibi meyvelerde bulunur. Ayrıca flavonoid kabukta bulunduğu için, meyveler mümkün olduğunca kabuklu yenmelidir. Potasyum, hücrelerin su tutmasını önler. En önemli potasyum kaynaklarından biri muzdur. Vitamin kaybının önlenmesi amacı ile meyveler taze olarak tüketilmelidir.



HİJYEN ÖNEMLİ
Meyve salatası hazırlama aşamasında mutfakta hijyen kurallarına uymak da önemlidir. Eller iyi yıkanmış olmalı, meyveler daha önce et gibi maddelerin doğrandığı, kirli kesme tahtasında doğranmamalıdır. Meyveleri toz, toprak ve ilaç kalıntılarından temizlemek için bir müddet su dolu bir kapta beklettikten sonra bol su ile birkaç kez yıkamak gerekir.

Meyve salatasının besin değerini kaybetmemesi için mümkün olduğunca yenmeden hemen önce hazırlanması uygundur.

Salatayı hazırlarken, mevsim meyvelerinden eşit miktarda alınır, meyveler yıkanıp, kurulandıktan sonra sap ve çekirdekleri ayıklanır ve eşit boyutlarda doğranır.

BAL-LİMON SUYU
Tatlandırma amacı ile şeker kullanılabilir. Ancak şeker yerine, bal ve limon suyu karışımı kullanmak salatanın hem lezzetini hem de besin değerini arttırır.

Bunun yanında meyve salatasına eklenen az miktarda likör de farklı tatlar yaratmada size yardımcı olabilir. Fındık, ceviz, badem gibi kabuklu yemişlerin ilave edilmesi mineral açısından meyve salatasının besin değerini arttırırken, kalori değerini yükselteceği unutulmamalıdır.
Aynı durum krem şanti için de geçerlidir. Benzer tadın sağlanması için şanti yerine yağsız yoğurt da tercih edilebilir. Yaz aylarında hazırlayacağınız meyve salatalarında karpuz, kavun, çilek, üzüm, şeftali, kayısı, armut, erik; kış aylarında ise elma, portakal, mandalina, armut, kivi, muz kullanabilirsiniz. Salataya ekleyeceğiniz tropik meyveler, farklı lezzetler yaratmanızı sağlayabilir.

KAYA PRESTIGE OTEL'İN BAŞAŞÇISI MUSTAFA USTA'DAN MEYVE SALATASI
MALZEMESİ:
* Kavun
* Karpuz
* Siyah, beyaz üzüm
* Şeftali
* Erik
* İncir
* Muz
* Kivi
* Ananas
* Pudra şekeri
* Meyve likörü (tercihe göre portakal, şeftali, vişne)

HAZIRLANIŞI:
Tüm meyveleri ufak ufak küp şeklinde doğrayın. Bir kaba koyup karıştırın. Karışımın içine (meyvelerin miktarına göre) pudra şekeri ve likörü ilave edip tekrar karıştırın. Karışımı servis tabağına veya bir meyvenin içine doldurup buzdolabına koyun. Servisi soğuk yapmaya dikkat edin. Arzuya göre üstüne dondurma, ceviz, badem ve süzme bal ilave edebilirsiniz.

Meyve, kılcal damarların çatlamasını önler

Kanın tüm vücudu sistemli bir şekilde dolaşması, damar, kas ve cilt üçlüsü kusursuz uyumla çalışmasına bağlıdır. Bunu da en iyi meyveler sağlar

Uzun süre ayakta kalınca, ayaklarınızda şişlik mi hissediyorsunuz? Akşamları bacaklarınız mı ağrıyor? Bacaklarınızda hiç de estetik olmayan morumsu lekeler mi oluştu? Nedeni kılcal damarlardaki çatlaklardır.
Çok ince bir yapıya sahip olan bu damarlar yeterince beslenmedikleri zaman çatlayıp kan dolaşımını yavaşlatır. İleri vakalarda ise ciddi bir sistem hastalığına dönüşüp bacaklarda varislere ve şiddetli ağrılara yol açabilir.
Kanın tüm vücudu sistemli bir şekilde dolaşması için damar, kas ve cilt üçlüsü kusursuz bir uyumla çalışmalıdır. Yer çekimi kuvvetine uyum sağlamak için kanın aşağıdan (ayak tabanından) yukarıya yani kalbe doğru hızla pompalanması gerekir. Bu sistemin düzenli işlemesi, yediğimiz besinlere bağlıdır. Yani damar dostu meyve ve yiyecekler, damar sağlığımızı korurlar.

Damar sağlığınız için öneriler:

* Daima taze meyveyi tercih edin.
* Değişik meyveler yiyin.
* Egzensiz yapın.
* Günde 1 saat yürüyün.
* Rahat ayakkabılar seçin.
* Bol bol merdiven inip çıkın.
* Bol bol yüzün.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Meyve salatası sağlık deposu

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Meyve salatası sağlık deposu