Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Kırkı çıkmadan bebeği sünnet ettirmek gerek « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Kırkı çıkmadan bebeği sünnet ettirmek gerek Oğlunuzu sünnet ettirmek için en doğru zamanın doğumundan iki gün sonrası olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar, erken sünnetin bebeği enfeksiyonlardan 20 kat koruduğunu söylüyor ve uyarıyor: Sünnet için 2-6 yaş arasını bekleyen çocuklarda fobi gelişebilir!.

Pek çok anne baba çocuklarına yaptıracakları sünnet için en uygun zaman konusunda ikilem yaşarken; Anadolu Sağlık Merkezi'nden Üroloji Uzmanı Dr. Abdurrahman Özgür, doğru zamanın doğumdan bir ya da iki gün sonrası olduğunu açıkladı. Dr. Özgür, yaz döneminde ağırlık kazanan sünnet uygulaması hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı:

* Bebek doğar doğmaz sünnet yaptırmak doğru mu?
İlk 6 ayda sünnet yaptırılan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görülme riski, sünnetsizlere oranla 20 kat daha azdır. Sünnet ileriki yaşlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarını da azaltır ve penis kanseri riskini ortadan kaldırır. Çocuk doğduktan 2n veya n8 saat sonra sünnet yapılması daha uygundur. Çünkü çocuk herhangi bir anestezi almıyor. Ameliyat bölgesel uyuşturmayla yapılıyor ve her şey 20 dakikada olup bitiyor. Doğumdan hemen sonra olduğu için yaranın iyileşmesi daha hızlı oluyor. Bebeğe sünnetin 3'üncü gününden itibaren duş aldırıyoruz ve 1 hafta içinde her şey tamamlanmış oluyor.



AİLELER BİLGİLENDİRİLİR
* Yenidoğan bebeklere nasıl sünnet yapılıyor?
Hekim çocuğu serviste görüyor, aile ile konuşuyor ve olası riskleri anlatıyor. Bu riskler tüm sünnetlerde olabileceği gibi bu dönemde yapılan sünnetlerde de doğal olarak izlenebilir. Ufak tefek kanamalar, penis uç kısmında sünnet derisini sıyırdığımız bölgelerde kanama ve bunun bir sonucu olarak ilerleyen yıllarda idrar çıkış deliğinin uç tarafında daralma; bu risklere örnek gösterilebilir. Bu şekilde ihtimalleri düşük ama olasılıklı riskler, tüm sünnetler için geçerlidir ve bunlar hakkında çocuğun yakınlarının bilgilendirilmesi gereklidir.

* Bu tür riskler sadece yenidoğanlar için mi geçerli?
Bu tür riskler sadece yenidoğanda değil, erişkin yaşlarda da söz konusudur. Sünnet derisinin penis taç kısmından ayrılması sıklıkla 3 yaşından sonra gerçekleşmektedir. Ancak ileri yaşlarda da ayrılmanın olmaması sık karşılaştığımız bir durumdur. Yenidoğan sünnetlerinde sıklıkla karşılaşılabilen durumlardan biri de; penis taç kısmı üzerinde sarımtırak zar dokusunun oluşumudur. O da erken dönemde duş aldırdığınız zaman kendiliğinden kaybolmaktadır.

ENFEKSİYON RİSKİ AZALIR
* Bebeğe anestezi uygulamak doğru mudur?
Sünnet 6 aya kadar lokal anestezi, 6 aydan sonra genel anestezi ile ameliyathane şartlarında yapılmalıdır. Çünkü genel anestezi, hem ameliyatın güvenliği açısından hem de çocuğun sağlığı açısından daha fazla tercih edilmelidir.

* Erken dönem sünneti kimlere yapılamaz?
Prematüre doğmuş (erken doğum) ya da dış idrar deliği penis ucuna değil de daha geriye açılmış olan çocuklara yapılamaz. Ayrıca; inmemiş testisi olanlar, yüksek ateş ile seyreden hastalık yaşayanlar, ailesinde hemofili olarak belirtilen kan hastalığı olan çocuklara; erken dönemde sünnet yapılmamalıdır.

BİR HAFTADA İYİLEŞİRLER
* Erken dönemde sünnetin avantajları nedir?
Yenidoğan döneminde sünnet derisinin uç kısmı daralarak, bebeğin idrar yapmasını güçleştirebilir. Buna bağlı olarak yenidoğan döneminde görülen idrar yolları iltihabı ortaya çıkabilir. O nedenle bebek henüz 1-2 günlükken yapılan sünnet; yaşanabilecek enfeksiyon riskini azaltır.

* Sünnet olan çocuk ne zaman ayağa kalkar?
Çocuklar sünnet sonrası 2-3 saat içinde taburcu olabilir. Genel iyileşme ise 7-10 gün içinde gerçekleşir. n8 saatten sonra ayakta duş yapabilir, bir hafta sonra da dikişler kendiliğinden düşer.

* Sünnet sonrası nelere dikkat edilmeli?
Sünnet sonrası kanamanın devam etmesi, sünnetten 6-8 saat sonra çocuğun idrarını yapmaması, penis uç bölgesi çevresindeki kızarıklık ve şişliğin 3 ve 5'inci günlerden sonra azalmaması, sarı renkte akıntı veya zar tabakasının varlığının devam etmesi durumunda; bir sorun var demektir. Bu durumda hemen doktora başvurun.

* Sünnet bir ameliyat mıdır?
Sünneti bir ameliyat gibi kabul edip, hazırlıkların bu yönde yapılması gerekir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Sünnet sonrası oluşabilecek en önemli istenmeyen durumlar; kanama, kesi bölgesinde iltihaplanma, peniste yaralanma, dış idrar kanalında daralma, deride yapışıklıklar şeklinde sıralanabilir. Sünnet, toplumda küçümsenmektedir, ancak unutulmamalıdır ki; yanlış sünnetten dolayı penisin taç kısmının tamamen koptuğu vakalarla da karşılaşılmaktadır.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Kırkı çıkmadan bebeği sünnet ettirmek gerek

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Kırkı çıkmadan bebeği sünnet ettirmek gerek