Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Bakliyat liste başı olmalı « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Bakliyat liste başı olmalı Çarşıya çıkacaksınız, alışveriş listenizi hazırlıyorsunuz. İlk sıraya mutlaka bakliyatı yazmalısınız. Zira protein kaynağı etin sahip olduğu doymuş yağ ve kolesterol gibi olumsuzluklara karşın, bakliyat etteki kadar proteini bünyesinde bulunduran en ucuz, en bol ve zararsız gıda maddesidir.


ZUHAL ESKİŞAR
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Türkiye Diyetisyenler Derneği İzmir Şube Başkanı


Kurubaklagiller; nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesi gibi taneli bitkilerdir. Olgunlaşmış tohumlar oldukları için bileşimlerinin esas bölümünü karbonhidratlar ve proteinler oluşturur. İyi protein kaynakları olarak beslenmemizde çok sık kullanmamız gereken yiyecek türleridir.

TAHIL İLE BİRLİKTE
100 gramında 20-25 gr protein içeren baklagiller bu yönleriyle eti sık tüketemeyen kişilerin beslenmelerinde daha çok yer vermeleri gereken besinlerdir.

Kurubaklagillerin; protein örüntülerini daha kaliteli hale getirmek ve vücutta kullanılma oranlarını yükseltmek, böylece daha kaliteli proteinlerin vücuda alınmasını sağlamak için, tahıllarla karıştırılarak kullanılması, hayvansal kaynaklı proteinlerle desteklenmesi gerekir.


Mönüleri düzenlerken, kuru fasulye, bulgur pilavı, yoğurt şeklinde ayarlanmaları, etin protein kalitesine yaklaşmayı sağlar. Veya yeşil mercimekli bulgur pilavı ve cacık da aynı işlevi görebilir.

MEYVA İLE SONLANDIR
Kurubaklagiller, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden zengin besin kaynaklarıdır. İçerdikleri demirin vücutta emilirliğini attırmak için C vitaminli yiyeceklerle alınmaları önem taşır.
Pişirilen baklagil yemeklerini bol limonlu yeşil salata, domates salatası ve yeşil biberle tüketmek, yemeği, çilek, portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamini zengini meyvelerle sonlandırmak çok yararlı olur.

Kurubaklagiller, özellikle yeni yetişen çocuklar, gençler, gebeler, emzikli anneler ve yaşlılar için çok faydalı besinlerdir.

GAZ PROBLEMİ
Kurubaklagillerin gaz sorunu, kabuk kısımlarında zengin posa içermelerinden kaynaklanır. Küçük çocuklarda haşlanıp kabuk kısımlarının soyulması ile onlara özel yiyecekler hazırlanabildiği gibi, kırmızı mercimek ilk tanışacakları kurubaklagil çeşidi olabilir.
Pişirilirken haşlama suları atılırsa bir miktar B grubu vitaminlerini kaybederler. Ancak gaz sorunu olan kişiler bu riski göze alarak haşlama suyunu kullanmazlarsa gaz problemi yaşamazlar.
Kurubaklagillerin kabuk kısımları en yüksek miktardaki posayı içerir. Özellikle bağırsak problemlerinden koruyucu etkileri vardır.

24 saat önce ıslatmalısınız
Kurubaklagillerin kolay sindirililebilmesi için pişirme aşamaları şu şekilde olmalıdır:
ISLATMA: Pişirilecek kurubaklagil ıslatılmalı ve 24 saat suda bekletilmelidir. Islatıldığı zaman dış zarlarının kolayca çıktığını görürüz. Sindirim sisteminden rahatsızlığı olanlar veya çocuklar bu şekilde hazırlanan baklagillerle hazırlanan yemekleri rahatlıkla yiyebilir.

PİŞİRME: İlk pişirme suyunun atılması B grubu vitiminlerin kayıplarına neden olur. Ancak sorunlu kişi varsa gaz problemi ortadan kalkar.

SAKLAMA: Saklandıkları ortamda nem denetimi çok önemlidir. Nemli ortam ve ısı, mikroorganizmaların artışına ve tanelerin küflenip çürümelerine neden olur. Nem ve sıcak hava aflotoksin denilen çok zararlı, hatta kansere neden olan mikroorganizmaların üremesine ve sağlığımıza zarar veren boyuta ulaşmasına sebep olur. Kuru ve serin yerlerde, haşerelerden uzak ortamlarda, cam kavanoz içinde veya bez torbalarda saklanmalıdırlar.

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Bakliyat liste başı olmalı

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Bakliyat liste başı olmalı