Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Sağlıklı beslenme okul çağında başlar « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Sağlıklı beslenme okul çağında başlar Çocuğunuza okul yıllarında sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak elinizde, ama önce ona iyi örnek olmalısınız
Her yıl okulların açılmaya başlaması ile birlikte anne ve babaları bir telaş sarar; 'beslenme çantasına ne koymalıyım, bugün okulda ne yedi, akşam yemeğinde ne yemeli?'... Okul çağında sağlıklı beslenmeyi öğrenen çocukların bu alışkanlıklarını hayat boyu sürdüreceklerini belirten Yaşasın Hayat Kliniği Diyetisyeni Nilüfer Bayram, çocuklarının enerji ihtiyaçlarının büyüme hızı, aktivite düzeyi ve kilo durumuna bağlı olarak değişebileceğine söyleyerek ailelerin bu dönemde dikkat etmesi gerekenleri sıraladı.

BESİN ÇEŞİTLİLİĞİ ÖNEMLİ
Okul çağındaki bir çocuğun enerji gereksiniminin günde 1800 ile 2200 kalori olduğunu söyleyen Diyetisyen Nilüfer Bayram, 'Çocukların büyümeleri için gereken bu enerjiyi öğünlerin çeşitliliğini ve yeterliliğini dengeleyerek sağlayabilirsiniz. Çocuklar temel beş besin grubunu (süt-yoğurt, et-yumurta-kurubaklagil, ekmek ve benzeri, sebze, meyve) enerji gereksinimlerini karşılayacak miktarlarda tüketmelidirler' dedi.



BUNLARI UYGULAYIN
* Yemek saatlerini programlayın. Düzenli beslenme alışkanlığının kolaylıkla kazandırılabileceği bu yaşlardan mutlaka faydalanın. Öğün saatleri atlandığında daha fazla abur cubur tüketir ve sofraya yarı tok olarak otururlar. İlerleyen yaşamını da tehdit edecek olan 'öğün atlama alışkanlığını' gelişmemesi için mutlaka kahvaltı yapmasını sağlayın.
* Yemek sofralarında buluşun! Sürekli besleyici özelliklerinden bahsettiğiniz besinleri sofrada beraber tüketmeye özen gösterin. Çocuklar aileleri ile yemek yediklerinde genellikle daha çeşitli ve besleyici yemekler yerler. Tatmadıkları besinleri sizinle beraber daha kolay tüketeceklerdir.
* Kendi besinlerini seçmelerine izin verin. Besin seçme şansı verildiğinde çocuklar daha iyi yemek yerler. Bu nedenle sofrada seçim yapabileceği değişik ve besleyici besinleri seçme şansı verin. Ana ve ara öğünlerde besin seçme şansı verildiğinde en sevdiği besinlerden birinin yanına tüketmeyi reddettiği bir besini siz de onunla beraber tüketin. Bu yöntem öğünlerde bulunması gereken besin grupları hakkında zamanla plan yapmayı öğretecektir.

10 altın öneri
- Yediği yiyeceklerin çeşitli olmasını sağlayın. Tabağında en az üç farklı çeşit yiyecek (eti, yoğurdu ve sebzesi) olsun.
-Sebze ve meyve alışkanlığının gelişmesini ertelemeyin.
- Televizyon veya bilgisayar başında çok vakit geçiyorsa günün belli zamanlarında mutlaka bir aktivite (yürümek, bisiklete binmek, top oynamak,yüzmek gibi) yapmaya yönlendirin.
- Güne kahvaltıyla başlamanın faydalarını anlatırken siz de mutlaka onunla birlikte kahvaltı yapın.
- İçecekler konusunda sağlıklı seçimler yapmasına yardımcı olun. (Taze sıkılmış meyve suyu, ayran vb). Unutmayın evde tüketilen içecekler, alışkanlığının gelişmesinde önemli rol oynar.
- Bir öğünde tek bir yiyeceği aşırı miktarda yememesini sağlayın.
- Sağlıklı yiyeceklerin faydalarını öğretirken yazarak buzdolabına asın.
- Sağlıklı beslenmeyi ve aktif olmayı arkadaşlarıyla oynadığı bir oyun halinde eğlenceli hale getirin.
- Zararlı olduğunu söylediğiniz yiyeceklerin 'neden zararlı' olduğunu sormasını sağlayın ve onu bu konuda bilgilendirin.
- Acıktığı zaman paketli yiyecekler (bisküvi, çikolata, dondurma, gofret, kolalı içecekler) yerine meyve, süt, yoğurt, evde yapılmış kek, kurabiye yemesini önerin ve seçme şansı tanıyın.


  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Sağlıklı beslenme okul çağında başlar

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Sağlıklı beslenme okul çağında başlar