Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Ramazanda bunları bilin « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Ramazanda bunları bilin Birinci hafta

Ramazan ayının ilk birkaç günü hatta 1. haftasında insanlarda öğün saatlerinde acıkma, zaman zaman susama gibi belirtiler görülür. Bu dönem vücudun belli saatlerde yenilen yemeklere adapte olma dönemidir. Kişiler biraz zorlanabilirler. Vücudun yeni bir beslenmeye alışma gösterdiği bu dönemde iftar ve sahur yemeklerinde aşırı kalori kaynağı olan (tatlılar, şarküteri, kuruyemiş, hamur işi ve kızartma) yiyeceklerden uzak kalmaları gerekir. Ramazan ayının ilk haftasında kilo verme işleminin genelde çok olduğu gözlenmektedir. Fakat kabızlık gibi sorunlarda görülmeye başlar.

İkinci hafta

Ayın 2. haftasında vücut kendisini yeni sisteme adapte etmiştir. Açlık ve susuzluk ilk haftadan daha az olur. Vücut su ve elektrolit dengesini kurmuştur. Kişiler çok sıkıntı çekmezler. Bağırsak hareketleri normale döner. Yemeklerden sonra midedeki oluşan gaz, şişkinlik gibi şikayetler ortadan kalkar. Yeni uyku düzenine de vücut alışmış olur.



Üçüncü hafta

Ramazan ayının 3. haftasında vücut kendini çok rahat hisseder. Metabolizma bu düzene alışmıştır. Ancak oruç tutan kişilerde 3. haftanın sonunda gün içinde aşırı yorgunluk, öğleden sonra uyku isteği, halsizlik, isteksizlik gibi durumlar görülebilir. 3. haftayı oruç tutmakta zorlanan kişiler oruca ara verip hemen bir doktor muayenesinden geçmeleri gerekir. Aksi takdirde ciddi bir hastalık ortaya çıkabilir. Oruç tutacak olan bünyenin çok sağlıklı olması gerekir.

Dördüncü hafta

Ramazan ayının 4. haftasında metabolik ve fizyolojik bir sıkıntı ortaya çıkmaz. Tabii daha önceden bir rahatsızlık olmadı ise. Ramazan ayında alkol neredeyse hiç, sigarada az tüketildiği için insan sağlığını yakından ilgilendiren bu durumda kişilerde ciddi iyilik hali görülür.

Dört hafta boyunca dikkat etmeniz gerekenler

- Ramazan'da mutlaka sahura kalkmalısınız, bu sayede hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizma hızınız daha az yavaşlar.

- Sağlığınızda herhangi bir problem çıkmaması için; sahurda ve iftarda hafif, hazmı kolay ve kolestrolü düşük yemekler tercih etmelisiniz.

- Bütün gün boş kalan midenize iftarda birden yüklenmemeli, hafif yemeklerden başlayarak yavaş yavaş midenizi alıştırarak diğer yemeklere geçmelisiniz.

- İftarda ve sahurda, mutlaka bol bol sebze, meyve tüketmeli, ayrıca kızartma, kavurma yöntemiyle pişmiş yemekler yerine haşlama, fırında yada ızgarada pişmiş yemekler tercih etmelisiniz.

- Yemek pişirirken katı yağlardan kaçınmalı ve kırmızı eti mümkün olduğunca az kullanmaya dikkat etmelisiniz.

- Ramazanla birlikte artan tatlı tüketme eğiliminizi yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılarla frenlemeye çalışmalısınız.

- Ramazan'da yemek kadar vücudun ihtiyacı olan sıvı alımına da dikkat etmelisiniz. Gün boyunca su içemeyeceğiniz için, iftardan sonra bol bol su içerek böbreklerin çalışmasını sağlanmalısınız.

- İftar sırasında yemekle beraber çay, kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden, çay ve kahve tüketiminizi yemekten sonra gerçekleştirmelisiniz.

- Diyabet ve tansiyon gibi hastalıklarınız varsa oruç tutmamalısınız veya mutlaka doktorunuza danışarak oruç tutmalısınız.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

izmirde Dubai çikolatası modası

Büyük küçük herkesin lezzetine doyamadığı Dubai çikolatası hem görüntüsü hem çıtırdısı ile herkesi mest ediyor. Çikolatanın sırrı kadayıf ve antepfıstığı ezmesinde saklı. Uğruna uzun kuyruklar o

.

Dubai çikolatası workshop

Tiktok başta olmak üzere instagram ve influencerların yaptığı dubai çikolatasını sizde öğrenmek ve sevdiklerinizle paylaşmak istermisiniz. İşte A dan Z ye Dubai çikolatasının yapımını öğrenebileceğ

.

Dubai çikolatası tarifleri

Dubai çikolatası, dünyanın her yerinden gurmeler ve çikolata severler için bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor. Bu tariflerde, hem klasik hem de yaratıcı seçenekler sunarak, sizlere evinizde Dubai'nin eş

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

Ramazanda bunları bilin

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Ramazanda bunları bilin