Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Ramazanda diyet yqpılmaz « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Ramazanda diyet yqpılmaz Ramazan'ı yemek ya da yememek üzerine değil, beden ve ruhunuzu terbiye etmek üzere kurgulamalısınız.
Ramazan ile birlikte hoş bir telaş başlar: Nasıl besleneceğiz? Doktor veya diyet uzmanı ile karşılaşanların ilk sorusu neleri yiyeceği ya da yemeyeceğidir.

Hemen belirtelim: Ramazanı yemek ya da yememek üzerine değil, beden ve ruhunuzu terbiye etmek üzere kurgulamalısınız. Orucu sadece bedensel değil, ruhsal bir temizlenmenin ve beslenmenin fırsatı yapmalısınız.

Ramazan’ın bir yıl boyunca tükettiğiniz tonlarca yiyeceğin kalıntılarının (ağır metaller, antibiyotik ve hormon artıkları) ve yüklendiğiniz ruhsal ağırlıkların temizlenebilmesi için sunulmuş bir fırsat olduğunu unutmamalısınız.

Nasıl beslenmeli

Ramazan süresince hafif, hazmı kolay, yapısı basit, atık maddesi az ve yapay katkılar içermeyen, doğal besinler tüketmeye gayret etmelisiniz. Daha çok sebze, meyve, bakliyat ve tam tahıl tüketmeli, zeytinyağlı yemeklere öncelik vermelisiniz. Hazır besinleri, dondurulmuş gıdaları, doymuş yağ ve protein bombası hayvansal ürünleri (sucuk, pastırma, sosis, et kavurma) azaltmalısınız. Ramazan ayını hücre ve dokularınız için tam bir dinlenme, nefes alıp temizleme süreci yapmalısınız. Daha çok ve daha farklı şeyler yerine daha az, doğal ve hafif besinler tüketmenin yollarını aramalısınız.



Ramazan süresince sadece yiyip içeceklerinize dikkat etmeniz yetmez. Bu bir aylık süreci aynı zamanda bir ruhsal beslenme ve arınma dönemi gibi planlamalısınız.

İç dünyanızı temizlemeli, küskünlük, kızgınlık ve düşmanlıkları yok etmelisiniz, ruhsal yükünüzü hafifletip duygusal açlığınızı gidermeli, ruhunuzu daha güzel daha keyifli ve huzurlu duygularla süslemelisiniz. Bunun için aile büyüklerinizin kabirlerini ziyaret edebilir, akrabalarınızı arayıp hatırlarını sorabilir, fakirlere, kimsesizlere, hasta ve yaşlılara yardım edebilirsiniz. İnanç dünyanızı daha da genişletebilir, yüreğinizi ‘var olmanın dayanılmaz hafifliği’ ile tıka basa doldurabilirsiniz.

Bir kez daha hatırlatalım: Ramazan ayı kilo verme, diyet yapma, zayıflama ayı değildir! Bu güzel ay, sahip olmanın değil, kendiniz olmanın, şükredip inanmanın, huzurun, sevginin, saygının, paylaşmanın çoğaltıldığı bir zamandır.
Sahur ve iftarda yağlıdan, hamur işlerinden kaçının

Sahura mutlaka kalkmalısınız. Bu sayede aç kalacağınız süre azalacağından metabolizmanız daha iyi ve düzenli işleyecektir.

Sahur ve iftarda hafif, hazmı kolay ve az yağlı yemekler tüketmelisiniz. Yemekleri yavaş yavaş ve çok iyi çiğneyerek yemelisiniz.

Uzun süre boş kalan midenize birden yüklenmemeli, iftara çorba ile başlamalısınız. Sonra hafif bir salata veya zeytinyağlı ile devam edip daha sonra ana yemeğe geçmek daha doğru olacaktır.

Kızartılmış ve çok yağlı yiyeceklerden, özellikle hamur işleri ve hamur tatlılarından kaçınmalısınız.

Yemek pişirirken katı yağlardan kaçınmalı ve kırmızı eti mümkün olduğunca az, sulu sebze yemekleri halinde tüketmelisiniz.

Ramazanda tatlı ihtiyacınızı taze ve kuru meyveler, sütlü tatlılar ve kompostolar ile karşılanmaya çalışmalısınız.

Kalorisi yüksek yiyeceklerden uzaklaşmalısınız.

Gün boyunca su içilemediği için, iftardan sonra yatana kadar ve sahurda bol bol su içmelisiniz. Geleneksel çay, yeşil çay veya bitki çaylarından da tüketebilirsiniz.

Öğünlerde sebze yemeklerini veya zeytinyağlıları eksik etmemeli, etleri ızgara, haşlanmış ya da fırında pişirmelisiniz.

Kahve tüketimini azaltmalı, kahve yerine bitkisel çaylardan yararlanmalısınız.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu - Hürriyet
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Ramazanda diyet yqpılmaz

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Ramazanda diyet yqpılmaz