Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Kızartmalar « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Kızartmalar Izgara çok güzeldir, ilkel tarafımızı uyandırır; yaz kokusudur. Fakat maalesef kızartma daha medeni ve narindir; kış sporu gibidir. Çoğu zaman kızartmayı çok sevdiğimizi inkar eder, hatta utanır hale geldik. Özellikle karşı olanlar ağır, pahalı ve hatta pis olduğunu iddia ederler.

Saçmalık. Bir kere deneyin, kervana siz de takılacaksınız. İkinci deneyişinizde, kızartma sanatına biraz daha yaklaşacaksınız. Ayrıca 'otomatik' bir kızartıcıya, termometreye yada başka birtakım ekipmana ihtiyacınız yok.

Aslında toplum olarak kızarmış yemekleri sürekli yiyoruz; ama çoğunlukla eski yağ gibi ideal olmayan malzemelerle ve özensiz bir zamanlamayla yapan restoranlarda yeniyor.

DIŞI ÇITIR İÇİ YUMUŞAK

Aslında kızartma, özellikle evde yapmaya uygun bir usuldür. Bütün kızarmış yemekler, kızgın yağdan çıkarıldıktan yaklaşık bir dakika sonra en lezzetli halini alır. Çünkü içi yumuşamaya başlamadan önce, yüzeyi biraz sertleşecek kadar soğumuş olur.



Kızartma, malzemeyi çok yüksek derecede (yaklaşık 350 derece) sıvı yağa atarak pişirmektir. Yemek eşit olarak kızarırken, sıcak yağ hızlıca nemi atar (o yüzden baloncuklar görürsünüz) ve ideal olan şeklini alır: dışı çıtır çıtır, içi yumuşak, yaş...

Birçok yemek (özellikle de balık), her tarafını eşit bir şekilde kızartmak için fazla yumuşaktır. Bu yüzden kızartılacak bazı yemekler, önce birtakım karışımlara bulanır. Mesela sadece mısır ununa ya da beyaz una bulamak bile çok kolaydır ve yemeğiniz hafif olur.

Yemek seçimine gelirsek, hemen her şeyi kızartabilirsiniz: ince dilimlenmiş sebzeleri, etleri, tavuk kanatlarını, kuzu pirzolası, muz dilimlerini, ıspanak ya da lahana yapraklarını, hatta dondurmayı bile...

SEBZELER ZEYTİNYAĞINDA

İşte evde yapabileceğiniz favori tariflerimden bazıları:


Soğan halkaları una bulanır ve zeytinyağında kızartılır (her şey zeytinyağıyla kızardığında iyi sonuç vermez ama bunun gibi bazıları da mükemmel olur); soğanlar kızardığında tatlı ve yumuşak olur, ve un biraz gevreklik verir. Bu teknik çoğu sebze ve balık için de kullanılabilir.


Balık az miktarda una bulandığında da harikadır ama ben en çok Hindistan'da yaptıkları gibi baharata ve una bulanarak kızartılanı severim.


Bir de Japon 'tonkatsu' tekniği vardır. Kızartmadan önce eti ya da tavuğu, yumurta, un ve ekmek kırıntılarına batırarak yapılır ve çok lezzetli gevrek sonuçlar verir.

Bu tarifler size başlıca kızartma teknikleriyle ilgili bilgiler verecektir.

Herkes gibi, şimdi siz de kızartma yaparken yemeğin çok yağ çekip çekmediğini merak edeceksiniz. Sorunun cevabı için 'Yemek ve Pişirme Üzerine' isimli kitabı yazan Harold McGee'e kulak verelim: 'Kızartılacak malzemenin dış yüzeyi ne kadar genişse, kullanacağınız yağ da o kadar fazla olur. Bu yüzden yuvarlak formlu patates cipsi harikadır ama yüzde 35'i yağdır.' Oysa birçok kızarmış yemek bundan daha az yağ çekmiştir.

Soya ve mısır yağı kızartmalar için pek tavsiye edilmiyor. Soya yağının ısınınca tadı ve kokusu kalmaz. Mısır yağı biraz daha iyidir. Isındığı zamanki kokusu, bazılarını rahatsız etse de kimilerini de etmez. Zeytinyağının ise güçlü bir kokusu ve tadı vardır; ama çok lezzetlidir. Özellikle sebzeler zeytinyağıyla kızardığı zaman harika olur.

Yağ miktarını, ısıtma zamanını ve etrafa sıçramasını minimuma indirmek için, standart bir uzun saplı tavanın dibine üç dört cm kadar yağ koyun ve etrafa sıçramaması için tavanın kenarında, duvar görevi görecek sekiz dokuz cm daha yükseklik olmasına dikkat edin. Daha sonra, soğumaya bırakacaksanız, bir huni yardımıyla şişeye ya da kavanoza dökebilirsiniz. Kızartma yaparken eğer yeterince dikkatliyseniz, yani yağın duman çıkarmasına asla izin vermiyor, saklayacağınız yağın içindeki kalan tüm katı maddeleri topluyor ve aynı yağda önce balık gibi ağır kokulu yemekleri kızartmıyorsanız, yağı buzdolabında saklayıp tekrar kullanabilirsiniz.

Kızartma yapmak kış aylarının oyuncağıdır adeta, sonuçları insanı mutlu eder. Siz de bir kere öğrendikten sonra, eminim korkmadan sürekli yapmaya başlayacaksınız.


  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Kızartmalar

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Kızartmalar