Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Sağlıklı beslenme « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Sağlıklı beslenme Kemoterapi ilaçları kötü huylu hücreleri öldürürken, yan etkileri de ortaya çıkıyor. Ağız içinden kalın bağırsaklarımızın sonuna kadar tüm sindirim sistemimizin iç yüzünü döşeyen hücreler de birlikte yok oluyorlar. Dilde ve boğazda yaralar, mukozada dökülmeler, ishal, kusma, boğaz ağrısı, ortaya çıktığı zaman ciddi bir beslenme bozukluğunu da beraberinde getiriyor. Halbuki lösemi hastalığının tedavisinde iyi beslenme, sağlıklı ve dengeli gıdalar yiyerek vücut direncini arttırmak büyük önem taşımaktadır. Lösemi ve kanser hastaları için onların iyi beslenmelerini sağlayacak, yaşam kalitelerini arttıracak ve savunma sistemlerini güçlendirecek bilimsel önerilerde bulunmak istiyoruz.

BULANTI VE KUSMA OLAN HASTALAR İÇİN;

Sık sık ve az yemek yiyiniz, yemekler arasında içecekleri içmeyiniz. Sıvıları (su, ayran, komposto vs.) yemeklerden 1 saat önce veya 1 saat sonra içiniz.

Sabahları genellikle iştahınız ve enerjiniz daha iyi olacaktır. O nedenle beslenmenizi sabah öğünlerinde çok iyi yapmalısınız. Çok sevdiğiniz ve çabuk tükettiğiniz gıdaları diğer öğünlere saklayınız.



Yağlı, baharatlı, kızarmış yiyeceklerden uzak durunuz. Turşu, asitli gazlı içecekler, pişmemiş havuç turp gibi sert yiyecekler, fazla kavrulmuş, hızlı kızarmış sert bisküviler, cipsler, kuru yemişleri, doğal olmayan sosları asla yemeyiniz.

Daha çok havuç, patates, elma gibi meyve ve sebze pürelerini, yumuşak haşlama etleri, sebze çorbalarını, muhallebileri gıda olarak tercih ediniz.

Yemek yerken mutlaka iyice çiğneyiniz ve yavaş yavaş yemeye özen gösteriniz.

Ağır kokulu yiyecekler de beyninizde olumsuz etki yaparak bulantı ve kusmaya neden olurlar. Bunlardan uzak durunuz.

Yemeklerinizi mutlaka dik oturur pozisyonda yiyiniz. Ve yemekten sonra en az 2 saat oturur pozisyonda veya ayakta durunuz. Kesinlikle yatmayınız.

Yemeklerden sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayınız antiseptik gargara solüsyonu ile ağzınızı çalkalayınız.

Günde en az 8-10 bardak sıvı tüketiniz. Sizler için en iyi sıvılar zencefilli taze meyve suları (organik), et suları, tuzlu ayran, soğuk komposto sularıdır.

İSHAL (DİYARE) OLDUĞU DÖNEMLERDE BESLENME

Her saat başı veya iki saatte bir az az özellikle sıvı gıdalar tüketiniz.

İshalle aşırı sıvı kaybettiğiniz için susuzluk hissiniz belirginleşir. Ama bunun karşılığında sadece su içmeyiniz. Tuz, şeker, eletrolit kaybınız da olduğu için su yerine ayran, taze meyve suyu, komposto, açık çaylar ve zencefilli meyve çaylarını tercih ediniz.

Süt ishalinizi arttırabilir. Bunu yerine yoğurt, ayran, ve peyniri tüketebilirsiniz.

Eğer karın ağrınız, gaz kramplarınız varsa lahana, karnıbahar, brokoli, kuru fasulye, bezelye, mercimek, nohut, gibi gaz yapıcı yiyecekler ve karbonatlı, asitli içeceklerden uzak durmalısınız.

Yine fındık, mısır, incir, armut, kaysı gibi yiyecek gaz kramplarınızı ve ishalinizi arttırabilirler. Bunları yememelisiniz.

İshalli dönemlerinizde muz, şeftali nektarı, elma suyu, patates püresi, pirinçli yoğurt çorbalarını tercih etmelisiniz.

AĞIZ KURULUĞUNDA DİKKAT

Ağız kuruluğunun nedenleri;

İlaçların yan etkileri

Sıvı kayıplarının fazla oluşu

Ağzımızın iç yüzeyini oluşturan hücrelerin dökülmesi ve mukozit oluşmasıdır.

Önleyebilmek için neler yapmalıyız;

Sık sık, az az, yudum yudum, ayran, bitki çayı, limonlı çaylar, taze meyve suları içiniz.

Yiyeceklerinizi çorba, komposto vs. ile beraber yiyiniz.

Ağız sağlığınıza ve bakımına dikkat ediniz.

Sık sık antiseptik solüsyonlarla ağzınızı çalkalamalısınız.

AĞIZ VE BOĞAZ AĞRISI OLDUĞU DURUMULARDA NE YAPMALIYIZ

Tuzlu, baharatlı yiyecekler, asitli meyveler, domates ve domates ürünleri, turşu, patates cipsi gibi gıdalardan uzak durmalısınız.

Aşırı sıcak veya aşırı soğuk gıdalar yememelisiniz. Her şeyi oda sıcaklığında bekleterek (22-24'C) tüketmeye çalışmalısınız.

Çorbalar ve kompostolar için tabak yerine kupa veya bardak tercih etmelisiniz.

Makarna, yoğurt, peynir, çorbalar, tahıllar, muhallebi, yumurta, tavuk, balık, et haşlamalar, et suları, yumuşak meyve ve sebze pürelerini yemeyi tercih etmelisiniz.

Yemeklerden önce sonra ağzınızı mutlaka temizleyip, steril solüsyonlarla çalkalamalısınız.

Ağzınızda mantar hastalıklarını hatırlatacak beyaz veya gri renkli tabakalar mevcutsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü bunlar da ağız ve boğaz ağrısı yapar ve ilerlerse ciddi, ağır mantar enfeksiyonlarına neden olabilirler.



  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

izmirde Dubai çikolatası modası

Büyük küçük herkesin lezzetine doyamadığı Dubai çikolatası hem görüntüsü hem çıtırdısı ile herkesi mest ediyor. Çikolatanın sırrı kadayıf ve antepfıstığı ezmesinde saklı. Uğruna uzun kuyruklar o

.

Dubai çikolatası workshop

Tiktok başta olmak üzere instagram ve influencerların yaptığı dubai çikolatasını sizde öğrenmek ve sevdiklerinizle paylaşmak istermisiniz. İşte A dan Z ye Dubai çikolatasının yapımını öğrenebileceğ

.

Dubai çikolatası tarifleri

Dubai çikolatası, dünyanın her yerinden gurmeler ve çikolata severler için bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor. Bu tariflerde, hem klasik hem de yaratıcı seçenekler sunarak, sizlere evinizde Dubai'nin eş

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

Sağlıklı beslenme

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Sağlıklı beslenme