Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Beyaz et kırmızıdan kıymetlidir lafı boş « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Beyaz et kırmızıdan kıymetlidir lafı boş Klasik diyetlerin kurallarını rafa kaldıran Taş Devri diyetinde kırmızı et düşmanlığı bitiyor! Her yaşta sucuk, kavurma hatta pastırma bile serbest! Tek bir şartla; yediğinizin özgürce otlayan hayvanların eti olduğuna dikkat edeceksiniz.

Kendi geliştirdiği Taş Devri diyetinde etin serbest olduğunu vurgulayan ve "Kırmızı et düşmanlığını bitirelim" diyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, proteini yani eti nasıl yememiz gerektiğini anlattı:

* Taş Devri diyetini her yaşta uygulamak mümkün mü?
Bu bir yeme stili, anne karnındayken bile uygulanmasını öneriyoruz. Bir kadın hamile kalacaksa, altı ay önceden bu diyete başlamasını öneriyorum ki, sağlıklı bir şekilde çocuğu doğabilsin.

* Bu diyet etkisini uzun dönemde mi gösteriyor?
Bu diyette, üç gün içinde kendinizi çok rahat hissediyorsunuz. Tüy gibi kendinizi hafif hissediyorsunuz. Kronik yorgunluk azalıyor, hatta kayboluyor. Kilo vermeye ise bir hafta içinde başlıyorsunuz. Ne kadar vereceğiniz ise tamamen kendi bünyenize bağlı. Bazısı biraz daha fazla veriyor. Bu farklılık; insülin direncinin derecesiyle ilgili.



* Diyette yiyebildiğimiz kadar et serbest mi?
Etlerdeki kısıtlamalar, diğer diyetlerden çok daha az. Yani, kırmızı et yeniden sofranıza dönebilir! Bu diyet formülünde kırmızı eti istiyoruz. Kısacası; kırmızı et düşmanlığının tamamen ortadan kalkması gerekli. Ancak otlayan hayvanın eti olmasına özen gösterilecek. 'Beyaz et kırmızıdan daha kıymetlidir' lafı ise tamamen boş bir iddia! Kırmızı etler, beyaz etlerden çok daha kaliteli. Çünkü artık köy tavuğu pratikte kalmadı gibi. Et dediğimiz zaman; özgür dolaşan hayvanların etini yemek gelmeli aklınıza. Bu diyette ayrıca sucuk, kavurma, pastırma vb. serbest. Salam ve sosis ise içerdikleri katkı maddeleri nedeniyle yenilmemeli.

Kolesterol etten değil yağdan

* Kırmızı et, diğer diyetlerin çoğunda neden önerilmiyor?
Kırmızı ete, yağlı olabileceği ve içinde kolesterol bulunabileceği gerekçesiyle karşı çıkılıyor. Halbuki, günümüzde bir çok araştırma göstermiştir ki; kalp hastalığı bir kolesterol depo hastalığı değildir. İddia edilenin aksine; kırmızı et yemek, koroner kalp hastalığına neden olmaz. Kroner kalp hastalığına karşı korunmak için unlu, şekerli gıdaları keseceksiniz. Bir asır önce rafine edilmiş hiçbir yağ kullanılmıyordu ve bu hastalıklar da yoktu. Ayrıca, etin az yenmesi; B12 vitamini, karnitin, koenzim Q10 ve bazı esansiyel amino asit eksikliklerine yol açabilir. Bu eksiklikler de başka organlarınız gibi kalbinize de zarar verir.

* Sakatat yenilebiliyor mu?
Sakatatlar, hayvani gıdaların en değerli bölümleridir. Neden yasaklandığını anlamıyorum. Vahşi hayvanlara bakın; avlarını yakaladıktan sonra önce sakatatlarını yemeyi tercih ederler, çok açlarsa diğer bölümlerini yerler, değillerse bırakırlar. Neden bazı diyet uzmanları ya da beslenmeyle ilgili hekimler, 'az yiyin' ya da 'yemeyin' derler anlamam. Belki hayvanların hastalığa maruz kalmasından kaynaklanıyor olabilir. Çünkü bir hayvanın karaciğerinde kist varsa, o hayvanı zaten yememek gerekli. Bizim sorunumuz; sağlıklı ortamlarda otlayan hayvanı bulmak. Zira, güneş yüzü görmeyen hayvandan kaçmak gerekir.

Kırmızı et beyazdan kaliteli

* Beyaz eti öneriyor musunuz?
Tercihen köy tavuğu ve diğer özgür dolaşan kümes hayvanları yenilmeli. Çiftlik tavuğu gün yüzü görmez, çeşitli hormonlarla hızlı büyütülür ve yediği yem doğal değildir; üstelik tadı kötüdür. Çiftlik tavuklarının avantajları, ucuz olması ve çabuk pişmesi!

* Balık yemeyi öneriyor musunuz?
Ağır metal zehirlenmesi riskini azaltmak için küçük balıklar tercih edilmeli. Çiftlik balıkları; ilaçla ve suni yemlerle beslenmeleri, tatlarının kötü olması ve çevreyi kirletmeleri bakımlarından sakıncalıdır.

Çiğ kalması iyi

* Yiyeceklerin pişirilmesinde dikkat edilecek bir yöntem var mı?
Diyetin önemli bir özelliği de, mümkün olduğu kadar yiyeceklerin çiğ olarak tüketilmesi. Balık tuzlaması, pastırma ve sucuk bu yüzden ideal. Sucuk ve pastırmada, klasik usulde yapılanını tercih edin, katkı maddeli olanını seçmeyin. Bir sucuğun fiyatı, etin fiyatından daha düşükse; yerken iki kere düşünün...

* Taş Devri diyeti için özel bir pişirme şekli gerekli mi?
Yemekler, kendi suyunda ağır ağır pişirilmeli; geleneksel yöntemler, buğulama, buharda pişirme veya turbo fırınlar kullanılabilir. Böylece besin öğeleri fazla zarar görmez. Hızlı pişirme yöntemleri (mikrodalga gibi) besin kayıplarına yol açar; ayrıca kanserojen olabilirler. Dondurulmuş yiyecekleri fazla tüketmeyin. Konserve yiyecekleri ise mümkünse hiç yemeyin (ev konserveleri hariç). Pişirme kapları için daha çok toprak güveç, cam ya da bakır kapları tercih edin. Emaye ve çelik tencere daha sonraki tercihlerdir. Teflon ve alüminyum kesinlikle kullanılmamalı.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Beyaz et kırmızıdan kıymetlidir lafı boş

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Beyaz et kırmızıdan kıymetlidir lafı boş