Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

kalbinizi korumanın 11 yolu « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
kalbinizi korumanın 11 yolu Günlük beslenme listenizi aşağıdaki kurallara göre tekrar oluşturarak kalbinizi ve sağlığınızı koruyabilirsiniz. • Günlük toplam yağ tüketiminizi azaltın. Ancak, bitkisel sıvı yağlardan zengin bir tablo ile kolesterol düşüşü sağlanır. • Haftada 3 gün kırmızı et 4 gün beyaz et tüketin. Ancak et miktarlarına ve pişirme şekline mutlak dikkat edin. • Günlük peynir süt, yoğurt tüketiminize mutlaka dikkat edin. Peynir süt ve yoğurdu az yağlı olan gıdalardan seçin.• Yumurtayı haftada 1-2 kez yiyin. Pişirme şekli olarak haşlama, yağsız tavada omlet olarak belirleyin.

• Meyve ve sebze gibi antioksidanlar yönünden zengin besinleri bol tüketin. Bu meyve ve sebzeleri kabukları ile yenilenleri mutlaka kabuklu olarak tüketin. (Bu ürünleri pestisitlerden arındırmak amacıyla mutlaka iyi yıkamak gerekir.)

• Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı kükürtlü madde içerir. Kan damarlarını genişletmekte ve kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltmakta, böylece damar tıkanmasını önler.



• İyi bir bitkisel protein ve lif kaynağı olan kuru baklagilleri bol tüketin. Kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce ve barbunya hem çok besleyicidir. Hem de kalp hastalıkları ve kanserden koruyucu maddeler içerir. Bu koruyucu maddelerden biri diyet lifidir. Diyet lifinin yüksek tansiyonu v e kötü kolesterolü düşürdüğü, kan şekerinin yükselmesini, kabızlığı ve kalın bağırsak kanserini önlediği belirlendi. Baklagillerin başka bir yararı folik asitin çok iyi kaynağı olmaları. Folik asit kalp hastalığında risk faktörlerinden biri olan homosisteini kontrol altında tutar. Ayrıca yemek yapar ve menü oluştururken tahıl grubu bir gıda ile birlikte tüketim yeterli protein alımını destekler.

• Kuruyemişler özellikle kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli etkilere sahip besin maddeler. Daha önceleri yağlı oldukları için kalbe zararlı sanılan yerfıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ay ve kabak çekirdekleri gibi çerezlerin yapılan çalışmalarla kalbi koruyucu maddeler içerdikleri bulundu. Kuru yemişlerde bulunan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve bitkisel steroller kolesterolü düşürüyor. Kuru yemişlerde bol miktarda bulunan arginin amino asitinin, magnezyum mineralinin ve E vitaminin de kalbe yararı var. Ceviz içerisinde aynen balıkta bulunan kalbi koruyucu omega-3 yağ asitlerini içermektedir. Kilo problemi olmayan veya kilo problemi olan bireylerde ölçülü miktarda ceviz tükettiklerinde kalp sağlığı açısından olumlu etkileri elde etmiş olur.

• Günlük şeker ve şekerli gıda tüketiminizi kontrol altında tutun. Fazla miktarda tüketilen şeker, reçel, bal vs. besinler kan kolesterolünüzün artmasına sebep olur.

• Posa bir diğer adıyla diyet lifi tüketiminizi arttırın (Kuru baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler iyi lif kaynağıdır). Günlük 25-30 gr civarında lif tüketimi hem kolesterolün düşmesine hem kan şekeri kontrolünü, hem de kilo kontrolüne yardımcı olur.

• Tam tahılların kalp, şeker, yüksek tansiyon, bazı kalınbağırsak hastalıklarında korunmada özellikle içerdikleri lif, folik asit, niasin, selenyum, lesitin, magnezyum, kalsiyum, fosfor, potasyum ve demirden kaynaklanmaktadır. Yulaf kepeği, içerdiği bet –glukan adlı madde nedeniyle safra asitlerinin bağırsaklardan emilimini önleyerek kolesterolü düşürdüğü bulundu. Buğday ve pirinç kepeğinin de kolesterol ve tansiyon düşürücü etkisi yine yapılan çalışmalarla tespit edildi.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

kalbinizi korumanın 11 yolu

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

kalbinizi korumanın 11 yolu